Postul Adormirii Maicii Domnului sau al Sfintei Marii începe anul acesta pe 1/14 august. Menţionăm că atunci când lăsatul secului cade într-o zi de miercuri sau vineri, postul începe pe 31 iulie/13 august. Originea postului Sfintei Marii are legătură cu Sinodul III Ecumenic din 431, ţinut la Efes, când cultul Maicii Domnului a început să cunoască o dezvoltare mai mare prin recunoaşterea calităţii sale de Theotokos, adică „Născătoare de Dumnezeu”.
Postul Adormirii Maicii Domnului aminteşte de postul pe care Fecioara Maria l-a ţinut înainte de trecerea sa din această lume. Sfântul Simeon al Tesalonicului spune: „Postul din august a fost stabilit în cinstea Maicii lui Dumnezeu Cuvântul, care ştiind mai dinainte momentul plecării ei din această lume, s-a nevoit ascetic şi a postit mai mult pentru noi, pentru că ea era binecuvântată şi sfântă, şi nu avea nevoie de post. Aşadar, ea s-a rugat special pentru noi înainte să fie mutată din această lume în viaţa veşnică, unde sufletul ei s-a unit prin Duhul Sfânt cu Fiul ei. De aceea, noi trebuie mereu să postim şi să ne rugăm ei, imitând viaţa ei, şi rugând-o să se roage pentru noi. Unii spun că acest post a fost instituit pentru două sărbători: Schimbarea la Faţă şi Adormirea Maicii Domnului. Eu zic că este bine să ne amintim de aceste două sărbători, una care ne dă lumină, şi una care este milostivă pentru noi”.
Postul Adormirii Maicii Domnului este un post aspru
Tipicul Mare bisericesc arată că în zilele de luni, miercuri şi vineri nu se mănâncă nimic până la slujba Ceasului al IX lea (ora 15:00). După Ceasul al IX lea se consumă mâncare uscată. Marţea şi joia se mănâncă legume fierte fără ulei, iar sâmbăta şi duminica se face dezlegare la ulei şi vin. În această perioadă a postului Sfintei Marii avem o singură zi în care se face dezlegare la peşte: Schimbarea la Faţă a Domnului (6 august).
Durata şi felul postirii
La început nici timpul din an, nici durata şi nici felul postirii nu erau la fel peste tot. Astfel, în părţile Antiohiei se postea o singură zi (6 august), la Constantinopol patru zile, iar la Ierusalim – opt zile. Legat de timpul postirii din an, putem afirma că unii posteau în luna august, alţii în septembrie, iar alţii nu posteau deloc, socotind că sărbătoarea Adormirii este zi de mare bucurie, deoarece Maica Domnului a trecut de la viaţa pământească la cea cerească. Data şi durata postului au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în sec. XII, la sinodul local din Constantinopol, ţinut la 1166 sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărât ca postul să înceapă la 1/14 august şi să dureze 14 sau 15 zile, până la sărbătoarea Adormirii (15/28 august).
Rugăciuni speciale în postul Adormirii Maicii Domnului
Există obiceiul ca în zilele din acest post să se facă Paraclisul Maicii Domnului. În ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului se săvârşeşte în multe biserici Prohodul Maicii Domnului. Aşadar, în postul Adormirii Maicii Domnului suntem chemaţi să înmulţim rugăciunile către Maica Domnului şi să ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos. Dealtfel, noi căutăm prin acest post să ne apropiem duhovniceşte prin Sfânta Fecioară Maria de Mântuitorul. Într-o cântare se spune „Văzându-te pe tine, vedem pe Cel ce S-a născut din tine”.
Sărbătorile din postul Adormirii Maicii Domnului
Pe 1/14 august se prăznuieşte Scoaterea Sfintei Cruci. În Constantinopol exista tradiţia ca în vremea postului să se facă procesiuni cu Cinstitul lemn al Sfintei Cruci. În trecut, această sărbătoare era strâns legată de praznicul Schimbării la Faţă a Domnului de pe 6 august şi de cinstirea Sfintei Mahrame a Domnului de pe 16/29 august.
În această perioadă sunt sărbătoriţi Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ (5/18 august); Sfânta Cuvioasa Teodora de la Sihla (7/20 august), Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului (11/24 august).

Post cu bucurii!

                                                                                                                                                             Sursa: CrestinOrtodox.ro

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.