Ar trebui să nu uiţi niciodată, copilul meu, că orice îţi spun gândurile este de la diavolul cu scopul de a te arunca în deznădejde, în timp ce el stă pe spate şi chicoteşte. Prin urmare, şi tu ar trebui să-ţi bagi joc de el şi să nu dai vreo atenţie cuvintelor sale prosteşti. Niciodată nu vei fi vătămat atunci când nu-l bagi în seamă. Ai grijă să nu bagi în seamă indeferent ce ţi-ar spune şi eşti salvat.
Nu vei pătimi vreo vătămare de orice fel dacă păstrezi acest sfat. Oricine a căzut în gândurile sale a suferit vătămare. De aceea nebăgarea lor în seamă şi spunerea rugăciunii face minuni. Nu te mâhni, copilul meu, nu deznădăjdui, nu-ţi pierde curajul. Indiferent ce-ţi şopteşte diavolul în minte, e o minciună, o înşelăciune.
Să nu-l crezi deloc! El se bucură atunci când vede că oamenii îl cred şi se amărăsc. Pe de altă parte, el se întristează grozav când aceştia nu-l cred şi rămân în pace! Cât despre mine, când Bătrânul meu mi-a spus că aceste gânduri trebuie trecute cu vederea, l-am crezut cu totul imediat şi am pus imediat sfatul său în practică – şi în felul acesta, m-am vindecat. Pentru ca vindecarea să fie totală, nu trebuie să bagi în seamă aceste gânduri. Crede-mă, acesta este cel mai bun medicament. Ai grijă ca nu cumva să-l neglijezi.
Comori duhovniceşti din Sfântul Munte Athos – Culese din scrisorile şi omiliile Avvei Efrem, Editura Bunavestire, 2001, p. 261

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.