Toate Tainele au legătură cu Jertfa și Învierea lui Hristos, cu care ne unim în modul cel mai deplin în Euharistie. De aceea, prin Euharistie se desăvârșește unitatea Bisericii. […] Și, în general, unirea credinciosului cu Biserica își găsește ultima întărire în împărtășirea de Hristos, care nu trebuie să fie prea rară.
Ca urmare, în toate Tainele omul se înnoiește, murind omului vechi și înviind la viața nouă cea din Hristos, murind egoismului și înviind unei vieți de autodăruire. Aceasta are loc în botez, în mărturisirea păcatelor; de asemenea în căsătorie, în care cei doi soți primesc puterea unei iubiri permanente prin care depășesc egoismul lor individual; de asemena, în hirotonie, în care se asumă răspunderea pentru propovăduirea Jertfei și Învierii lui Hristos și a transmiterii puterii lor, asimilată de cel hirotonit, celor care cred în Hristos.

Părintele Dumitru Stăniloae, Spiritualitate și comuniune în Liturghia Ortodoxă, ediția a II-a, Editura Patriarhiei Române, București, 2004, p. 677

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.