Viaţa creştinului ortodox este un efort neîncetat de a deveni vas desăvârşit pentru harul Duhului Sfânt. Toate eforturile noastre ascetice – postul, privegherile şi rugăciunea – sunt orientate spre a dobândi o mai mare părtăşie la „însăşi viaţa lui Dumnezeu”. Dobândirea energiilor Duhului Sfânt este scopul vieţii creştine.
Dacă suntem de părere că viaţa trăită în virtute şi ascultare de legea morală este adevărata semnificaţie a vieţii creştine, „nu ne deosebim cu nimic de cele cinci fecioare nebune”, spune Sfântul Macarie. Simplu spus, lucrarea unui creştin este să devină un „vas de cinste” pentru a fi „templu al Duhului Sfânt”.
Pentru Biserica Ortodoxă, vederea lui Dumnezeu faţă către faţă începe încă din veacul de acum. Aşa cum Hristos S-a înfăţişat în slavă înaintea ucenicilor Săi pe Muntele Tabor, tot astfel El Se arată strălucind în inima celor care Îl iubesc cu toată fiinţa lor şi dezvăluie înlăuntrul lor o pregustare a veacului ce va să vină.

Anthony Stehlin, Taina căsătoriei și contracepția. Problema contracepţiei din perspectiva tradiţiei dogmatice creştin-ortodoxe, Editura Doxologia, 2017, pp. 63-65

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.