Miercuri, 22 mai 2025, cu prilejul Sărbătorii Aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae din Mira Lichiei în orașul Bari, numeroși credincioși s-au adunat la Mănăstirea Suruceni pentru a-l cinsti în rugăciune pe unul dintre cei mai iubiți Sfinți ai Bisericii Ortodoxe. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în Biserica mare a mănăstirii, închinată Sfântului Ierarh, iar cei prezenți au avut bucuria de a se închina la părticele din sfintele sale moaște.

Sfântul Nicolae este cinstit de creștini cu deosebită evlavie încă din veacul al V-lea. Viața sa a fost o mărturie vie a iubirii de Dumnezeu și de aproapele. Din această dăruire totală se nasc faptele sale pline de milostenie și sprijin față de cei aflați în nevoie. Troparul, acatistul și numeroase cântări liturgice îl zugrăvesc ca pe un păstor bun, apropiat de oameni și plin de îndrăzneală înaintea lui Dumnezeu.

PS Macarie Drăgoi subliniază că Sfântul Nicolae este un model viu de credință și milostenie, îndemnându-ne: „Să învățăm de la el ce înseamnă blândețea activă, lucrătoare, ce înseamnă dragostea față de săraci și nedreptățiți, ce înseamnă un mărturisitor al dreptei credințe, căci Sfântul Nicolae era la fel de săritor în a mărturisi dreapta credință pe cât era de săritor în a ajuta pe cei săraci.” Această viețuire evanghelică are, după cum arată Preasfinția Sa, un impact profund asupra lumii: „Viața Sfântului Nicolae ne arată cât de mare impact are o astfel de prezență evanghelică în lume, este un exemplu concret despre ce este și cum arată o Biserică vie. Faptele sale au străbătut timpurile și întinderile geografice, au devenit sursă de inspirație pentru frumosul obicei de a face daruri apropiaților, de a‑i bucura pe cei sărmani și necăjiți. Aș zice chiar că urmarea faptelor și viețuirii Sfântului Nicolae este poate singura strategie prin care Biserica poate recuceri inimile poporului lui Dumnezeu. ‘Strategia’ unei inimi fierbinți care bate pentru poporul lui Dumnezeu neîncetat.”

Sfântul Ierarh Nicolae întruchipează tot ceea ce ne-am dori să devenim, dar adesea nu reușim din pricina iubirii de sine. El este dovada vie că binele, așa cum îl cere Mântuitorul Hristos, poate fi împlinit. Hristos îl învață pe dregătorul bogat că „nimeni nu este bun decât unul Dumnezeu”, dar ni-l arată și pe samarineanul milostiv drept icoană a omului care lucrează binele.

În Biserica Ortodoxă, nimeni nu este îndepărtat de la chemarea la sfințenie, o chemare ce se poate împlini în chipuri și măsuri diferite. Cu toate acestea, este nevoie să ne lepădăm de omul cel vechi, cu patimile și poftele lui, și să urmăm calea strâmtă și grea, singura care duce spre Împărăția lui Dumnezeu. Pe acest drum, Sfinții ne stau mereu alături, nu doar ca modele, ci și ca ajutători. În ei se descoperă o atenție profundă față de semeni, o disponibilitate deplină de a se dărui celuilalt, de a purta cu întreaga lor ființă durerile și nevoile altora.

Așa cum spune Părintele Dumitru Stăniloae: „În persoana sfântului, prin disponibilitatea sa în relaţii, prin extrema sa atenţie faţă de celălalt, prin promptitudinea cu care se dăruie lui Hristos, umanitatea este tămăduită şi înnoită. Cum se manifestă în mod concret această umanitate înnoită? Sfântul lasă să se întrevadă faţă de fiecare fiinţă umană un comportament plin de delicateţe, de transparenţă, de puritate în gânduri şi în sentimente. Delicateţea sa se răsfrânge chiar şi asupra animalelor şi a lucrurilor, pentru că în tot şi în toate el vede un dar al iubirii lui Dumnezeu şi pentru că nu vrea să rănească această iubire tratând aceste daruri cu nepăsare şi cu indiferenţă. El respectă pe fiecare om şi fiecare lucru şi, dacă un om sau chiar un animal suferă, el le arată o compasiune profundă.”

Această umanitate, transfigurată prin iubire și smerenie, se face lucrătoare în Sfinți precum Sfântul Nicolae, care nu a trecut niciodată nepăsător pe lângă suferința și nevoile celor din jur. În viața și faptele sale descoperim o expresie autentică a milostivirii, prin care Biserica devine cu adevărat vie și prezentă în lume.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiat un Te-deum de mulțumire.

 Sfinte Ierarhe Nicolae, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Această prezentare necesită JavaScript.

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.