În data de 26 ianuarie 2014, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, aflat în vizită în Rusia, şi Preafericitul Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, au adresat o declaraţie comună participanţilor la Conferinţa internaţională pentru Siria „Geneva 2”, la care participă reprezentanţii părţilor beligerante şi ai comunităţii internaţionale.

„Noi, Întâistătătorii Bisericilor surori Antiohiană şi Rusă, ne-am întâlnit la Moscova, pentru a da mărturie despre dragostea noastră în Hristos, pe care am arătat-o neschimbată de-a lungul secolelor. Această dragoste este îndreptată spre fiecare om, indiferent de naţionalitatea, credinţa şi opiniile sale politice.

Astăzi, rugăciunile noastre sunt comune cu cele ale poporului mult pătimitor al Siriei, care trece prin încercări nemaiîntâlnite. Ţinutul în care au trăit împreună, timp de secole, musulmanii şi creştinii, s-a umplut de lacrimile celor care plâng moartea apropiaţilor lor şi ale celor care trec prin greutatea părăsirii locurilor natale.

Nenorocirea care a venit de curând în aceste ţinuturi paşnice nu-i ocoleşte nici pe bătrâni, copii, musulmani sau creştini. Nu există inimă care să poată rămâne indiferentă faţă de groaznica tragedie din Siria.

Zilele acestea, în Elveţia, se desfăşoară conferinţa internaţională care i-a adunat la aceeaşi masă pe reprezentanţii părţilor beligerante şi pe cei ai comunităţii internaţionale. Ne adresăm participanţilor la discuţii cu un apel de a întreprinde totul pentru a opri vărsarea de sânge şi de a reda pacea pământului binecuvântat al Siriei.

Facem apel către participanţii la Conferinţa internaţională pentru Siria „Geneva 2” de a se opune oricărei manifestări a extremismului, de a pune capăt intoleranţei şi politicii ultimaturilor. Doar dialogul frăţesc şi liber în interiorul societăţii siriene poate deschide calea spre o rezolvare paşnică a conflictului.

Facem din nou apel să fie eliberaţi imediat creştinii care au devenit ostatici în mijlocul luptelor armate. Au trecut deja multe luni de când sunt prizonieri mitropoliţii Paul şi Ioan Ibrahim, iar de mai bine de o lună sunt închise mai multe monahii din mănăstirea Sfânta Tecla din străvechea Maaloula. Facem apel către toate părţile implicate să manifeste omenie şi milă, pentru că acestea vor fi o mărturie a intenţiei de a păşi pe calea păcii şi a bunăstării în Siria.

Dimensiunile dezastrului ne obligă pe noi, Întâistătătorii celor două Biserici Ortodoxe surori, să ne adresăm tuturor oamenilor de bună credinţă să-i ajute pe cei care suferă în taberele de refugiaţi, pe cei care suferă lipsuri, în urma pierderii mijloacelor de supravieţuire.

Este necesar să punem capăt distrugerii monumentelor inestimabile ale culturii şi religiei, care reprezintă bogăţia pământului sirian. Distrugerea acestora este o crimă faţă de generaţiile viitoare.

Credem că Atotmilostivul Dumnezeu va arăta mila Sa poporului sirian, îi va întări şi binecuvânta pe cei care tind spre pace şi bunăstare, în acest ţinut străvechi şi sfânt”.

Serviciul de presă al Departamentului Relaţii Externe bisericeşti al Patriarhiei Moscovei
(Traducere efectuată de Diac. Eugeniu Rogoti de la Sectorul Relaţii bisericeşti şi interreligioase al Patriarhiei Române)

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.