Sfântul Sofronie Saharov de la Essex a trecut la cele veșnice în urmă cu 31 de ani, la data de 11 iulie 1993. Arhimandritul avea vârsta de 97 de ani.

Părintele Sofronie (Serghei Simeonovici Saharov) s-a născut în data de 23 septembrie 1896 la Moscova.

În anul 1926 a intrat că frate în obștea Mănăstirii Sfântul Pantelimon din Athos, unde a devenit ucenic al Sfântului Siluan Athonitul. A fost hirotonit diacon în 1930 de Sfântul Ierarh Nicolae Velimirovici.

În 1938 părintele Sofronie a părăsit Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” şi a trăit șapte ani în pustia Karoúlia și alți trei ani în Peștera Sfintei Treimi de lângă Mănăstirea „Sfântul Apostol Pavel”.

În anul 1941 a fost hirotonit preot şi a devenit duhovnic pentru mulţi monahi atoniţi, fiind recunoscut pentru înţelepciunea sa duhovnicească.

„Părintele Sofronie era un om care nicicum nu se pleca de la înălţimile duhovniceşti, teologice, dogmatice, dar nimic din cele practice ale vieţii nu-i scăpau şi nu le trata cu dispreţ. Spunea că în viaţa omului nu este nimic care să nu fie de cea mai înaltă importanţă, că cele mai mici fleacuri te miri ce înrâurire pot să aibă asupra unei întregi vieţi şi să ducă la mântuire sau, Doamne fereşte, la pierzanie”, spunea părintele Rafail Noica, ucenicul arhim. Sofronie.

În anul 1959, cu binecuvântarea mitropolitului Antonie Bloom al Surojului, a înfiinţat Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia, care, în 1965, va deveni stavropighie a Patriarhiei Ecumenice.

Arhimandritul Sofronie a fost canonizat de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol în anul 2019.

sursa basilica.ro

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.