Cum putem fi creștini în lume?
Arhimandritul Elisei Simonopetritul
: Când trăim în acord cu voia lui Dumnezeu, când urmăm poruncile lui Dumnezeu, aceasta este cea mai bună mărturie pe care o putem da lumii. Și, în ceea ce privește viața noastră duhovnicească, trebuie să o trăim cu toată inima noastră: să fie experiența noastră personală, nu lucruri pe care le-am învățat din tradiție, din cărți sau la cateheză, ci trebuie să ne li impropiem.

Dacă este ceva care vine din noi, trăim ca pe ceva mult mai intens. Și ceea ce trăim într-un mod intens nu e nevoie să strigăm de pe acoperișuri. Însuși prezența noastră este o mărturie. Și când trăim într-o maniera atentă în relațiile noastre, atunci suntem mai puțin influențați de lucrurile rele din lume. Trăim în lume dar nu trăim după lume, într-un fel anume duhul nostru este în altă parte, avem alte valori decât cele ale lumii. Avem noblețe, suntem amabili, politicoși cu ceilalți, îi respectăm. Pentru a putea mărturisi adevărul în societatea actuală, nu trebuie să fim fanatici. Suntem aici, îi respectăm pe ceilalți, alegerile pe care le fac, dar noi avem o altă formă de viața. În acest sens, rămânem în lume, dar trăim propria noastră viață, cu propriile noastre valori. Ceilalți ne vor vedea, vor fi impresionați, vor vedea că suntem bucuroși și liniștiți. Aceasta caută lumea! Creștinii ca și necreștini, toți caută bucuria și pacea. Și dacă noi mărturisim bucuria și pacea, și dacă noi respirăm pacea, o transmitem fără a fi nevoie să vorbim. Nu este nevoie să facem mare apologie, ceilalți vor fi impresionați. Pot spune punctul lor de vedere, și voi spuneți ce gândiți, dar nu e nevoie să se țină mari discursuri. E deajuns ca creștinii să fie exemple ale unei vieți autentice și cu un comportament delicat.

Dar, câteodată ne e teamă să arătăm că suntem creștini. Gândim că este viața noastră privată și că nu trebuie să o arătam. Și de fapt noi avem adevăratele valori ale vieții, și nu trebuie să ne temem de ce vor spune oamenii.

Nu spun că toate acestea sunt ușoare, nici că este ușor de a trăi în lumea actuală. Cheia este de a trăi cu adevărat ceea ce credem. Dacă trăim cu adevărat Evanghelia, nu vom fi influențați de nimic.

De ce vă spun toate acestea? Spun mai ales pentru cei tineri dintre voi pentru că așa am fost educați și noi. L-am cunoscut pe Gheronda Emilianos când eram foarte tineri. Era un om extraordinar, un model de viață creștină. Dar, de-abia mai apoi am înțeles, ne-am gândit: ne inspira pe baza exemplului său de viață. În oraș se duceau grupuri de tineri care căutau divertisment. Noi nu ne duceam. Nu ne interesa asta. Eram deschiși, discutam cu ei, aveam activități comune, dar nu eram atrași de lucrurile cu care se amuzau. Aveam alte valori. Acelea nu ne interesau. Oamenii au nevoie de modele de viață, dar ceea ce este important este să ști ce model iei pentru viața ta, și pe care-l urmezi.

Sfinții Părinți spun cu umor: „Când vezi un tânăr că aleargă prea repede spre mănăstire, trebuie să fi avut vreun Bătrân care l-a „păcălit”, care l-a atras spre el”. E o glumă, dar e un pic așa cum se întâmplă în Grecia. Experiența pe care o avem este cea a celui care este atras de un Bătrân. Un băiat caută o fată, o fată caută un băiat, avem nevoie de modele și de companie. De cele mai multe ori, în aceste alegeri de viață, nu ascultăm sfaturile date de alții, urmăm sentimentele propriei inimi.

Traducere din franceză de Român Ortodox în Franța din „Lettre aux amis des Monastères „Saint Antoine le Grand” et de la „Protection del la Mère de Dieu”, 2023

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.