
De ce tristețe? Pentru că unul din evangheliști, amintind despre bucuria cetății sfinte la intrarea Domnului în Ierusalim spune: „Și Iisus era trist”. Cetatea se bucura, copiii strigă „Osana celui dintru înălțime”, Hristos este aclamat cu ramuri de finic și de măsline, semne ale bucuriei, iar El este trist. De ce este trist?
Pentru că are constatarea că mesajul Său n-a fost înțeles de către lume.
El se pregătește să fie împărat peste inimi, oamenii doresc să-l pună Împărat peste cetăți, peste armate, să devină cuceritor și stăpân în sensul omenesc al cuvântului.
El cheamă la smerenie, dar doi dintre ucenicii Săi cer să fie de-a dreapta și de-a stânga Lui în împărăția cea lumească pe care sperau ei să o înființeze.
Este trist pentru că doar peste câteva zile rugăciunea Lui va fi atât de încordată, atât de puternică înaintea paharului morții, încât sudoarea Lui se transformă în picături de sânge.
Este trist pentru că îl aude pe apostolul Petru zicând: „Doamne, să nu Ți se întâmple Ție să fii răstignit!”, înțelegând Domnul Hristos că apostolul Petru nu pricepuse nimic din mesajul pe care timp de trei ani și jumătate îl lansase apostolilor și, prin ei, lumii.
Este trist pentru că îl vede pe Petru trădând doar peste câteva zile.
Este trist pentru că îl vede pe Iuda care se plânge pentru risipa mirului de nard pe care Maria, sora lui Lazăr, îl vărsase pe trupul lui Iisus preîntâmpinând mirul și miresmele care aveau să ungă trupul mort al Domnului Hristos doar peste câteva zile. Și îl vede deja pe Iuda trădându-L în Grădina Ghetsimani. Și tristețea Lui era și mai mare, știind că acesta, în loc să aleagă calea regretului pentru fapta făcută, prin harul pocăinței, avea să se sinucidă.
De aceea, Domnul Hristos era trist.
Și spre această tristețe a Domnului suntem chemați în această săptămână să ne îndreptăm, înțelegând că și astăzi mesajul Domnului Hristos nu este înțeles așa cum se cuvine.
Înțelegând că și astăzi se dorește – uneori chiar și în Biserică – nu smerenia, ci slava, mărirea și puterea.
Înțelegând, de asemenea, că sunt și astăzi destul de mulți creștini care nu înțeleg sensul crucii, taina suferinței, taina cea mare a răstignirii prin care creștinul este chemat să treacă.
Și, mai ales, înțelegem că și astăzi sunt multe persoane cu caracter de Iuda, care înșală, mint și duc la disperare pe atâția…
Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei