„… Boala ta m-a întristat. Ai răcit din pricina umezelii chiliei tale… Deoarece era cu putință să o repari cu puține cheltuieli, pentru ce nu mi-ai scris? Aș fi trimis bani… Nu mai îngheța, nu-ți primejdui viața. Boala nu îngăduie celor care nu sunt desăvârșiți să sporească. Ai nevoie de sănătate pentru lucrarea duhovnicească. Să știți că dacă cei care nu sunt desăvârșiți și se pogoară în arenă să lupte nu au sănătate, vor fi biruiți din lipsă de putere, căci le va lipsi puterea morală care îi întărește pe cei desăvârșiți. Pentru cei care nu sunt desăvârșiți sănătatea este carul care îl poartă pe atlet până la sfârșitul luptei.
De aceea îți recomand să ai discernământ și măsură în toate și te sfătuiesc să eviți excesele. Nevoințele merg împreună cu măsura virtuții. Cel care nu are virtuți morale înalte și care vrea să se întreacă cu cei desăvârșiți, să ducă o viață aspră, acela aleargă spre primejdia părerii de sine și a căderii. Călăuziți-vă deci în toată smerenia inimii, ca ucenicii puși la încercare, ca să vă acopere bunătatea lui Dumnezeu.
Doresc ca fiecare dintre voi să se străduiască cu toată umilința inimii să cugete ea însăși, cerând ajutorul dumnezeiesc pentru a se întări. Să vegheze cu atenție, să nu judece sau să osândească sau chiar să lepede pe alta fiind nedesăvârșită, căci astfel riscă să nască întristarea, care este începutul discordiei.
Dacă o soră se smintește din pricina vreunui lucru, să spună cu dragoste, să nu se impună având pretenția să fie înțeleasă. Dacă nu-și află pacea, să îmi scrie ca să o liniștesc… Surorile P. și A. să te însoțească la doctor, pentru ca el să vadă dacă răceala ta nu a lăsat urme. Va trebui să te conformezi prescripțiilor lui. Dacă ești sănătoasă vei spori, dacă nu, eforturile tale vor fi zadarnice.
Trebuie ca postirile tale să fie pe măsura sănătății tale, în așa fel încât să nu fii silită să lași singurătatea pentru a merge să-ți cauți în oraș vindecare trupului bolnav… Călătoriți cu toată simplitatea inimii, mărturisiți-vă una alteia. Vă binecuvântez pe toate și din toată inima. Voiesc să aud că ești bine sănătoasă…”

                                                                        Noi minuni ale Sfântului Nectarie, Editura Egumenița, Galați, 2003, pp.101-102

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.