În perioade de încercare oamenii se apropie mai mult de Dumnezeu, motiv pentru care și Dumnezeu este nevoit să îngăduie aceste perioade în momentele în care omenirea se stabilizează pe un drum greșit.
În aceste perioade, oamenii caută mai mult ajutorul de sus și se întreabă ce spune Dumnezeu și au neliniștea vremurilor viitoare.
Pentru năzuințele și rugăciunile oamenilor dă diferite descoperiri pentru a-Și mângâia turma cea mică, însă pe de altă parte și cel rău își întețește lucrarea știind că în astfel de situații oamenii sunt mai vulnerabili și dau crezare mai ușor înșelărilor.
Astfel, și în această perioadă au apărut diferite „profeții” care tulbură turma de Hristos iubitoare, profeții care sunt dovadă a unei înșelări mai degrabă decât a harului lui Dumnezeu.
Criterii prin care putem deosebi profețiile adevărate de înșelări
Pentru aceasta oferim câteva criterii prin care putem deosebi profețiile adevărate de înșelări.
Profeția trebuie să fie de încredere
Profeția trebuie să fie de încredere. Prin asta înțelegem să fie aprobată de către oameni recunoscuți ca fiind oameni ai lui Dumnezeu. Dumnezeu niciodată nu face surprize prin apariția bruscă a unui necunoscut cu o profeție necunoscută, foarte sigur de ceea ce spune, încercând să impună cu forța pedepsei sau a altor argumente „profeția” sa. Drumul Dumnezeiesc este în pace și bună cuviință: Dumnezeu rânduiește mai dinanite oameni pe care îi validează în fața turmei prin comportamentul lor exemplar un timp îndelungat și acești oameni, mai apoi, vor valida profețiile – fie profețiile lor, fie pe ale altora.
Profețiile nu au date
Profețiile nu au date. Asta este valabil mai ales la profețiile legate de evenimente majore: venirea lui Antihrist etc. și asta pentru că aceste evenimente majore depind de pocăința oamenilor. Dacă oamenii se pocăiesc, evenimentele se amână. Avem mai multe exemple aici, cel mai la îndemână este profeția lui Iona când profetul știa că oamenii se vor pocăi și deci profeția lui nu se va mai împlini, motiv pentru care încerca să evite să profețească. Deci, orice profeții necunoscute cu date sunt total de evitat. Să nu spunem că și nouă ne-a spus Dumnezeu să spunem date. Nu toți suntem Sf. Profet Iona, ucenicul Sf. Ilie Tezviteanul. Dincolo de asta Domnul a spus foarte clar că nimeni dintre oameni nu știe timpurile ci numai Tatăl din cer, tocmai pentru a bara această tendință.
Profețiile sunt enigmatice
Profețiile sunt enigmatice pentru a fi nevoiți să ne smerim și să ne cunoaștem neputința, să rugăm pentru luminarea minții și să întrebăm părinții duhovnicești din Biserică. Nicio profeție nu se interpretează de unul singur. Dumnezeu nu este agenție de știri care să valideze egoismul, lipsa noastră de asceză și pofta de senzațional. Orice profeție care vorbește clar despre anumite tehnologii, practici medicare, organizații etc. este foarte discutabilă chiar dacă experiența Bisericii (în care intră și argumentele științifice) arată că, într-adevăr, acestea sunt mai mult sau mai puțin nocive.
Profețiile emană energie divină
Lucrarea Dumnezeiască. Profeția de la Dumnezeu generează iubire, pace, nădejde, îndelungă răbdare, pocăință, smerenie. „Profețiile” care generează în noi ură, panică, frică, un spirit justițiar, răzbunător nu sunt de la Duhul Sfânt. „După roadele lor le veți cunoaște” zice Domnul. Una din caracteristicile principale ale profețiilor este că totdeauna îndeamnă la iubire, unitate și ură față de păcat. În Apocalipsă este prezentat magistral acest lucru, vorbindu-se despre „ceteatea cea mare care se cheamă duhovnicește Sodoma și Egipt” care ne îndeamnă la pocăință și ură față de păcat, chiar dacă se spune cu multă delicatețe, fără, deci, să se genereze ură față de oraș, că acesta este orașul „în care a fost răstignit Domnul”. Deci feriți-vă de tot ceea ce generează ură față de oameni, indiferent cine ar fi, cu ce se ocupă și în ce structuri sau neamuri ar fi aceștia.
Deci evitați orice profeție care, după semnele de mai sus, nu este de la Dumnezeu. Lucrarea demonică din ceea ce veți citi sau veți auzi vă va influența și pe voi și vă va pagubi pe plan spiritual.
Dincolo de asta, socotim cu smerenie că este mult mai eficace să ne concentrăm pe prezent, chiar dacă este mai greu, în loc să ne refugiem în viitor. Dumnezeu ne va mântui pentru virtuțile pe care le clădim cu ajutorul Său în prezent și nu pentru imaginația noastră despre viitor.
Profeții despre pandemie
Ca anexă, vă prezentăm trei profeții care, credem că e posibil să fie oarecum legate de acestă pandemie însă nu exclusiv și care, credem cu smerenie, că sunt de la Dumnezeu:
„Va veni vremea când românii care sunt în afara granițelor țării vor dori să se întoarcă în țară dar nu vor mai putea” p. Arsenie Boca
„O să vină o pandemie ca o gripă și o să măture toată lumea. Ca un aspirator o să fie. O să facă de rușine pe toți medicii și toate farmaciile.” Mitr. Augustin (Kantiotis) de Florina
„Sfârșitul va veni când nu va mai fi drum de la vecin la vecin” p. Ilarion Argatu
Și, dacă îmi permiteți, o „profeție” personală:
„Dacă citind cele de mai sus vă simțiți dezamăgiți și frustrați așteptând ceva mult mai senzațional, veți avea probleme și în timpul pandemiei și după aceea. Dacă primiți toate cu smerenie și vi se liniștește inima cu toată neputința articolului de a oferi ceva extraordinar, vă va ajuta bunul Dumnezeu și în pandemie și în viitor.”
Părinții din Sfântul Munte, cu toate că au mulți ani în asceză și devin schimnici în schima mare (aproape) toți, nu se concentrează pe profeții, chiar dacă știm destule, ci pe Hristos căci Acesta este cel care ne va da slava cea adevărată.
asceticexperience.com