Jucăria influențează foarte serios psihicul copilului și dezvoltarea personalității acestuia. Pentru el jucăria este ceva viu și adevărat. Fiind pasionat de jucărie, copilul se identifică adesea cu aceasta, cu „trăsăturile” și cu esența ascunsă a ei.

Este periculos dacă acest lucru se produce în jocul cu un erou negativ. Pericolul constă în faptul că tot ceea ce este pierdut, în joc, de către copil, se regăsește reflectat în viața reală.

Astfel, dacă cel mic se comportă uman, milostiv și cu grijă în joacă, înseamnă că are în minte un model a ceea ce trebuie să facă. Și, dimpotrivă, dacă cel mic este agresiv, grosolan și dur, atunci un astfel de comportament va fi transpus, cu siguranță, și în realitate.

Jucăria „promovează” comportamentul copilului. De aceea este foarte important să înțelegem felul în care aceasta acționează, ce fel de „program” are. În lume există bine și rău, ideal și antiideal, iar jucăria poate fi și o antijucărie. Jucăriile-monștri, atât de iubite de mulți copii, dețin o putere distructivă. Acestea pot provoca la copii disfuncții psihice. Specialiștii consideră că jucăria este purtător de informații pentru copil, la fel ca ziarul sau Internetul pentru un adult.

Magazinele sunt pline de țestoase Ninja, roboți transformeri și Batmani. Acești eroi provoacă la copii fantezii agresive, care sunt transpuse în realitate vizavi de cei mai slabi: animale sau copii.

S-ar părea ca jocurile de masă nu au nimic negativ. Vechile cuburi cu imagini din povești, mozaicurile sau constructoarele pentru copii, care și-au demonstrat de-a lungul vremii utilitatea, dezvoltând intelectul, învățând copiii să rabde și să se miște, toate acestea nu mai sunt la fel. Uitați-vă doar la denumirea lor: „Pirații”. „Stăpânul Universului”, „Cuceritorul”. Spre ce anume îi îndreaptă aceste jocuri pe copii? Spre manifestarea mândriei și a slavei deșarte. Poveștile sânt înlocuite de lumea Fantasy, cu eroi extratereștri și monștri. Acum sunt foarte populare jocurile de-a afacerile, de-a banii și băncile. Ce îi învață acestea pe copii? Din păcate, le întărâtă dorința de înavuțire, minciună și manipulare. Și încă un exemplu: Jocul „Concursul frumuseții” – instrucții pentru fetițe cum să se pregătească pentru un astfel de concurs. Jocul învață cum trebuie să-și arate corpul și cum să lupte împotriva concurentelor. Iar mamele și tații cumpără aceste jocuri, după cum spun vânzătorii, cu mare ardoare.

Copiilor le place constructorul de tip „Logo”. Într-adevăr, acesta e o jucărie viu colorată și ecologică. Cu ajutorul ei poți construi diferite peisaje sau scene. Dar ce fel de scene? „Catastrofe mondiale”, „Extratereștri”, „Fantome”, „Războinici galactici” – aceasta este tematica lor principală.

Există jucării bune și „inteligente”. Părinții trebuie să le aleagă cu grijă. Pentru copiii mai mari se pot cumpăra diferiți constructori de corăbii, avioane sau bărci. Pentru fetițe pot cumpăra seturi de cusut rochițe la păpuși, iar pentru băieți instrumente de teslar sau strungar. Aceastea învață copii să fie independenți, muncitori și grijulii față de cei din jur.

Ioana Besedina, dr. Dmitri Avdeev, „Femeia și problemele ei”, Ed. Sofia, pag. 104 -107

Posted in: Articole.
Last Modified: ianuarie 12, 2015

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.