„Ce este Biserica? Este o asociație? Este un supermarket? Este un salon de coafură până la urmă? Este mai rău decât supermarketul și salonul de coafură?”, a întrebat retoric Mitropolitul Hierotheos Vlachos, purtătorul de cuvânt al Sfântului Sinod al Bisericii din Grecia, într-o emisiune la postul de televiziune SKAI TV.

Aceasta a fost reacția sa în fața anunțului statului că bisericile nu vor putea sluji Sfânta Liturghie în prezența credincioșilor.

„Aștept cu nerăbdare să se revină nu numai la normalitate, ci și la comuniune în jurul Sfântului Potir”, a spus părintele mitropolit, comentând ridicarea treptată a restricțiilor actuale.

„Întrucât problema semnalată este supraaglomerarea, noi vom lua toate măsurile necesare, putem îndeplini toate condițiile cerute”, a subliniat ÎPS Hierotheos din Nafpaktos.

În Grecia 98% din populație este creștin ortodoxă. În acest context slujbele religioase în parohii au fost interzise, iar apoi oficiate doar de către preoți. Oficialii guvernamentali au anunțat că bisericile ar putea fi deschise în prima rundă de relaxare a restricțiilor numai pentru rugăciuni private.

IPS Hierotheos a mărturisit că a simțit un adevărat sentiment de dezamăgire atunci când a fost informat despre decizia statului.

„Ce este Sfânta Liturghie, până la urmă? Este doar o adunare de câțiva oameni? Desigur, putem accepta asta. Nu este ceva mai important? Sfânta Liturghie este doar o tradiție folclorică? ” a continuat purtătorul de cuvânt al Sinodului.

De asemenea, părintele mitropolit s-a întrebat care ar trebui să fie întinderea puterii și a autorității, ce este de fapt al Cezarului și ce trebuie dat lui.

Biserica a fost dispusă să accepte rugăciunea individuală pentru o perioadă, și chiar în cea mai sfântă perioadă a anului Bisericii, „dar dacă acest lucru continuă, trebuie să spunem că suntem creștini ortodocși, nu protestanți”, a menționat mitropolitul. 

sursa http://avereabisericii.ro/

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.