Cuviosul Marcu Ascetul, în Cuvântul despre pocăință, spune: adevărata lucrare pentru începători, pentru avansați și pentru desăvârșiți constă în: rugăciune, curățirea gândurilor și răbdarea necazurilor ce îi lovesc. Fără acestea trei, este cu neputință a săvârși celelalte virtuți. Nici rugăciunea însăși, fără curățirea gândurilor și fără răbdarea necazurilor, nu poate fi săvârșită.
În această funie împletită în trei, daca undeva se rupe un singur fir, se rup și celelalte fire. Același lucru îl exprimă și Apostolul Pavel: Fiți îndelung răbdători față de toți. Bucurați-vă pururea. Rugați-vă neîncetat. Dați mulțumire pentru toate, căci aceasta este voia lui Dumnezeu (I Tes. 5: 14, 16-18). Iar Apostolul Iacov explică și spune când trebuie să ne bucurăm, adică atunci când cădem în feluritele ispite ale necazurilor, prin care ni se încearcă credința și totodată ni se curățesc păcatele. (Cuviosul Ambrozie, 23, Partea a III-a, p.44)

Filocalia de la Optina, Învățături de suflet folositoare ale cuvioșilor bătrâni de la Optina, Editura Egumenița 2009, p.317

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.