Pe 16 iulie Curtea Europeana a Drepturilor Omului (“CEDO”) a refuzat sa recunoască un drept la căsătorii homosexuale în Convenția Europeană a Drepturilor Omului (Convenție), informează Justice Journal. cu referință la o decizie a Marii Camere a Curții.
Cazul a început în Finlanda în iulie 2007 cînd un bărbat, căsătorit cu o femeie din 1996, dar care se identifica ca femeie, a solicitat autorităților finlandeze să-i acorde noi acte de identitate care să-l identifice ca fiind femeie.
Autoritățile i-au respins cererea. În 2009, însa, bărbatul și-a schimbat sexul biologic în femeie. Din 2002 avea un copil din casatorie, dar legislația finlandeza nu permitea, nici atunci și nici azi, căsătorii între persoane de același sex. În timp, cazul a ajuns la CEDO. Pe 16 iulie Marea Camera a CEDO (Grand Chamber) a emis Decizia finala, respingînd cazul. Cererea a fost respinsă din mai multe motive.
În primul rînd, legislația finlandeză în vigoare instituie căsătoria naturala barbat-femeie. În al doilea rînd, CEDO a reafirmat, asa cum deja a făcut-o de mai multe ori, că, în prezent, Conventia Europeana a Drepturilor Omului nu poate fi interpretată ca impunînd o obligație asupra statelor membre să permită căsătorii între persoane de acelasi sex. (Paragraful 71: “The Court reiterates its case-law according to which Article 8 of the Convention cannot be interpreted as imposing an obligation on Contracting States to grant same-sex couples access to marriage.”) Observînd că, la ora actuala, doar zece (10) țări din Consiliul Europei acordă homosexualilor dreptul la căsătorie, CEDO deasemenea concluzionează că “it cannot be said that there exists any European consensus on allowing same sex marriages”. (“Nu se poate spune ca exista vreun consens european privind permisibilitatea casatoriilor de acelasi sex”.) (Paragraful 74)
În plus, CEDO a respins noțiunea că ar exista un drept la căsătorii homosexuale conferit de Articolul 12 al Convenției conform căruia “barbații și femeile ajunși la vîrsta casatoriei au dreptul să se căsătorească și să formeze o familie, în conformitate cu legile naționale care guvernează exercitarea acestui drept”. Din nou, CEDO reafirmă, în Paragraful 96, că “Article 12 cannot be construed as imposing an obligation on the Contracting States to grant access to marriage to same-sex couples”. (“Articolul 12 nu poate fi interpretat să impună o obligație asupra Statelor Contractante să permită accesul la căsătorie cuplurilor de același sex”.) Dimpotrivă, Articolul 12, continuă Decizia CEDO, “secures the fundamental right of a man and woman to marry and to found a family”. (Articolul 12 “conferă dreptul fundamental al unui bărbat și al femeii să se căsătorească și să formeze o familie”.)”.
Decizia CEDO in cazul Hamalainen v. Finland e disponibila in limba engleza, aici.
Sursa: http://justicejournal.md/