„Dumnezeu pentru fiecare dificultate ne-a dat și mijlocul de a fi biruită și modul de a se împlini orice dorință a omului. Mi-e sete? Mi-a dat izvorul. Vreau viața veșnică? Mi-a dat Sfânta Împărtășire. Când refuz Sfânta Împărtășanie, cum să-mi dăruiască Hristos viața veșnică? Când refuz să merg la izvor, din piatră poate să țâșnească apă, dar când există izvor, niciodată nu va țâșni din piatră și nu va îngădui să țâșnească, chiar dacă dedesubtul pietrei există mulțime de apă.” (Arhim. Emilianos Simonopetritul)

Duminica a XXVIII-a după Cincizecime a reunit în rugăciune obştea Mănăstirii Suruceni și credincioșii veniți pentru a participa la Sfânta Liturghie. Această Duminică, a Sfinților Strămoși, „pregătește sufletele noastre să sărbătorim nu doar Nașterea lui Hristos în lume, ci să sărbătorim și nașterea lui Hristos înlăuntrul nostru, venirea lui Hristos în inima noastră printr-o trăire teologică și un cuget bisericesc,” ne spune părintele Emilianos Simonopetritul.

Evanghelia acestei Duminici ne prezintă Pilda celor poftiti la cină (Lc. 14, 16-24). Fiecare dintre noi este invitat la cină, este chemat încă din această viață să intre în comuniunea cu Hristos, să se împăr­tășească din bucuria pe care ne-o aduce viața împreună cu El. Participarea noastră la acest ospăț trebuie să devină prioritatea vieții noastre, cea mai profundă bucurie. Cu regret, oamenii adesea refuză această invitație, lăsându-se acaparați de grijile și preocupările pă­mântești.

Sfântul Nicodim Aghioritul vorbește cu tristețe despre faptul că deoseri creștinii caută har și sfințenie, ignorând cel mai important mijloc în acest sens, întâlnirea cu Hristos la Cina cerească: „Mulţi creştini iubitori de Dumnezeu cheltuiesc mulţi bani, rabdă multe osteneli (…) numai să meargă la Ierusalim ca să se închine la mormântul cel de viaţă dătător al Domnului şi la celelalte sfinte Locuri (…) Mulţi auzind că în cutare loc depărtat se află sfinţitele moaşte ale unui sfânt, aleargă cu multă râvnă să li se închine, ca să ia har şi sfinţenie. Dar ca să se împărtăşească cu Precuratele Taine şi să se învrednicească să se bucure de Împăratul tuturor şi de Sfântul Sfinţilor, au puţină dorinţă sau nici nu-i înteresează.”

A te împărtăsi este o problemă de dragoste, după cum ne spune și IPS Hieroteos Vlachos: „Îl iubesc pe Dumnezeu și vreau să mă împartăsesc. Trebuie ca dragostea să fie la un așa nivel, încât să ne unim cu această dragoste, și trupul nostru să reziste la acest mare har care ni se dăruiește.”

În această Duminică îl cinstim pe Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei, iar a-i cinsti pe Sfinţi înseamnă a le urma credinţa în Hristos, a le urma jertfirea și dragostea faţă de oameni şi faţă de Hristos, înseamnă a le urma sfințirea acestei vieți prin lupta cu păcatul. Căci la ce ne poate folosi slăvirea lor prin cântări și cuvinte frumoase, dacă noi nu ne străduim să le urmăm faptele?

În cadrul Sfintei Liturghii, numeroşi credincioşi au primit împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos.

Sfinte Ierarhe Spiridon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Această prezentare necesită JavaScript.

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.