Joi, 22 martie 2018, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, a oficiat Liturghia Sfântului Grigorie Dialogul și Prohodul robului lui Dumnezeu, Valeriu Cecan la mănăstirea „Sf. M. Mc. Gheorghe” – Suruceni.
Sfântul locaș s-a dovedit a fi neîncăpător pentru mulțimea de slujitori, stareți și starețe de mănăstiri din cuprinsul Mitropoliei Moldovei, dar și pentru zecile de credincioși care au participat la liturghie și la slujba prohodului pentru a-și lua rămas bun de la Valeriu Cecan – personalitate vrednică Bisericii Ortodoxe din Moldova.
Alături de Preasfinția Sa a coliturghisit Prot. Mitr.Victor Mihalaș parohul Bisericii „Buna Vestire” din mun. Chișinău – duhovnicul vrednicului de pomenire Valeriu Cecan, precum și un impunător sobor de preoți și diaconi. Cântările şi rugăciunile prin care clerul și credincioșii, în frunte cu Episcopul Vicar, l-au petrecut astăzi pe robul lui Dumnezeu Valeriu, spre locul de odihnă rânduit până la învierea cea de obşte, exprimă nu doar speranţa şi mângâierea dreptei răsplătiri, ci şi bucuria de-a vedea lumina Mântuitorului nostru Iisus Hristos Cel răstignit şi Înviat.
Preasfințitul Siluan a transmis mesajul de consolare al Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, familiei îndurerate. A adresat condoleanţele rudeniilor precum şi celor apropiați, rememorând cele bune şi de folos, pe care le-a făcut vrednicul de pomenire în numele Sfintei Biserici. „În aceste momente de întristare și doliu Vă aducem aminte cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Nu vă întristați ca cei care nu au nădejde; pentru că de credem că Iisus a murit și a înviat, tot așa (credem) că Dumnezeu, pe cei adormiți întru Iisus, îi va aduce împreună cu El” (1Tesaloniceni 4, 13-14).
Astăzi am pierdut un om de o valoare excepțională și am câștigat un rugător pentru noi în cer, care a lăsat în urma sa o muncă titanică. Fratele Valeriu rămâne în amintirea noastră un credincios destoinic și drept, de o aleasă ținută morală, dar cel mai important – un mare făcător de bine al sfintelor biserici și mănăstiri din țara noastră. Un om care la iubit pe Dumnezeu și pe oameni cu întreaga sa ființă. Cel care a iubit biserica lui Hristos și știa că în biserică este locul întâlnirii omului cu Dumnezeu. Era de nelipsit de la sfintele slujbe.
Lecția pe care ne oferă astăzi fratele Valeriu, este o lecție plină de mare importanță pentru fiecare dintre noi cei care uităm uneori că suntem repede trecători pe acest pământ – uităm de „patria cerească”, uităm de menirea și de chemarea noastră pentru care am fost creați și aduși în această viață. În acest ceas de vremelnică despărțire până la Învierea cea de obște, ne rugăm Mântuitorului Hristos, Cel înviat din morți, să odihnească cu drepții sufletul robului Său Valeriu, în lumina Împărăției Cerurilor a menționat Episcopul Vicar”. De asemeana a îndemnat rudele și prietenii răposatului să se roage neîncetat pentru odihna în binecuvântatele locașuri cerești a sufletului său – să păstreze vie amintirea tuturor faptelor pilduitoare creștinești pe care le-a lăsat în urma sa nou – adormitul robul lui Dumnezeu Valeriu.
După săvârșirea prohodului nou – adormitului, cortegiul funerar în dangăte de clopot s-a îndreptat spre cimitirul Mănăstirii Suruceni.
Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie și la rânduiala înmormântării au fost date de către corul mănăstirii Curchi condus de Dl Dumitru BUGA.

Dumnezeu să-l ierte și să îl odihnească cu drepții!

 

 

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.