În ziua prăznuirii Cuviosului Antipa de la Calapodeşti la Mănăstirea „Sf. M. Mc. Gheorghe” a fost o deosebită sărbătoare. Biserica mănăstirii s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea de creştini care au venit să-şi plece frunţile în faţa cinstitelor moaşte ale cuviosului prăznuit. Credincioşii au cerut mijlocirea acestui mare nevoitor către Bunul Dumnezeu pentru toate nevoile şi neputinţele cu care se confruntă în această viaţă zbuciumată.

Nimic nu este mai frumos şi mai bineplăcut decât să vezi unirea în rugăciune a părinţilor, măicuţelor şi mirenilor, care toţi într-un glas şi într-un suflet cer mila lui Dumnezeu şi a sfinţilor Săi.

Dintr-o frumoasă predică, rostită de clericul mănăstirii Prot. Oleg Văscăuţan, credincioşii au aflat despre viaţa şi nevoinţele Cuv. Antipa, despre cum a rânduit Domnul ca acest sfânt să călătorească şi să-şi îndeplinească ascultările în diferite locuri şi mănăstiri din spaţiul ortodox. „Acest sfânt ne uneşte pe toţi, fie că suntem din Moldova, România, Rusia sau de la Sf. Munte, pentru că trăirea este aceeaşi”.

Mănăstirea „Sf. M. Mc. Gheorghe” este binecunoscută creştinilor pentru mai multe  sfinţenii, printre care şi părticele din moaştele Sf. Epictet şi Astion, devenind un adevărat loc de pelerinaj pentru creştinii din împrejurimi, dar şi din întreaga republică.

Dorinţa creştinilor dreptmăritori de a veni pentru a se ruga la această mănăstire este cu atât mai mare, cu cât maica stareţă Egum. Epistemia (Goncearenco), dimpreună cu toată obştea de maici se străduie să creeze pelerinilor toate condiţiile ca să găsească la Mănăstirea Suruceni împlinirea şi pacea sufletească.

Iată ce ne mărturiseşte maica stareţă: „Chiar dacă complexul monastic Suruceni abia îşi revine după calvarul vremurilor atee, încercăm să venim cu acea hrană duhovnicească strict necesară pentru sufletele ce ne calcă pragul. Evident, mult timp ne ia construcţia şi renovarea mănăstirii, care sunt în toi, dar ne întăreşte Dumnezeu şi ne rămâne vreme şi pentru pelerinii care vin aici, la îndemnul sfinţilor, printre care este şi Cuv. Antipa”.

Chiar dacă măicuţa, din modestie, a relatat doar despre ajutorul sfinţilor, multă lume vine la mănăstire pentru a se întâlni cu egumena mănăstirii şi de a-i spune tot ce au mai greu pe suflet.

Cuvioase părinte Antipa, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.