Bun lucru este totdeauna a ne ruga, și a nu îngreuia și a nu ne slăbănogi, după cum zice Domnul. Și iarăși spune apostolul: „Neîncetat rugați-vă”, adică noaptea și ziua, și în tot ceasul. Și nu numai când intri în biserică, iar cealaltă vreme să fii fără de grijă.

Ci ori de lucrezi, ori de dormi, ori de călătorești, ori de mănânci, ori de bei, ori de stai, să nu îți curmi rugăciunea ta. Că nu știi când va veni cel care va cere sufletul tău de la tine.

Să nu aștepți duminica sau vreun praznic, sau deosebiri de loc; ci precum a zis proorocul David: „În tot locul stăpânirii Lui”. Deci ori în biserică de ești, ori în casa ta, ori în țarină, ori de paști oi, ori zidiri de faci, ori la ospețe te afli, de rugăciune să nu te depărtezi. Și când poți, pleacă-ți și genunchii, iar când nu poți, roagă-te cu mintea. Și seara și dimineața și la amiază.

Rugăciunea este virtutea trupurilor, ocârmuirea casei, buna așezare a cetății, tăria împărăției, biruința războiului, întemeire a păcii.

Rugăciunea este pecete a fecioriei, credință a nunții, arma călătorilor, apărătoare celor ce dorm, îndrăzneală a celor ce priveghează, a lucrătorilor de pământ buna aducere de roade, mântuire călătorilor pe mare.

Rugăciunea este a celor ce judecă ajutătoare, a celor legați slăbire, inima bună a celor scârbiți, celor ce se bucură dulceață, mângâiere celor ce plâng, a nașterilor praznic, cunună a celor căsătoriți, a celor ce mor îngropare.

Rugăciunea este vorbire cu Dumnezeu, întocmai cinstire cu îngerii; a bunătăților sporire, abatere de la răutăți; a păcatelor îndreptare. Rugăciunea lui Iona i-a făcut din chit casă, iar pe Iezechia din porțile morții la viață l-a întors. Iar tinerilor din Babilon în duh de rouă văpaia a întors. Prin rugăciune Ilie a legat cerul să nu plouă trei ani și șase luni.

Nu este altă avere mai cinstită decât rugăciunea întru toată viața oamenilor. De aceasta nici o dată să nu vă despărțiți, de aceasta nici o dată să nu vă depărtați; ci precum a zis Domnul nostru, să ne rugăm ca nu deșartă să ni se facă osteneala noastră. „Când stați de vă rugați, iertați orice aveți asupra cuiva, ca și Tatăl vostru cel Ceresc să vă ierte greșelile voastre”.

Sfântul Efrem Sirul, Cuvinte și Învățături, editura Bunavestire, Bacău
Ierom. Ioan Iaroslav, Cum să ne mântuim 

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.