Când ai o viață sfântă și fără de păcat, cunoașterea intelectuală poate da roade minunate. În schimb, o cunoaștere fără iubire nu poate mântui persoana.

Fără duhul pocăinței, fără cercarea adevăratei ascultări nu poți deveni un adevărat teolog sau un preot, adică cineva în stare a învăța pe alții adevărata cale creștinească.

Pentru a învăța știința vieții în Hristos nu este nevoie a citi zeci sau sute de cărți. Duhovnicul meu m-a sfătuit să nu citesc decât câteva pagini pe zi. Un sfert de ceas, o jumătate de ceas, însă luând aminte a înfăptui în viață ceea ce citeam.

Sfântul Petru spune despre împărăteasca preoție că ea se poate înfăptui luând parte la liturghie. Temeți-vă tare de a merge la litughie din obișnuință. Străduiți-vă de fiecare dată a trăi mai adânc ceea ce trăia Hristos în vremea Cinei celei de Taină, când a întemeiat această mare taină care este Euharistia. Astfel liturghia va fi mântuitoare nu numai pentru voi, ci și pentru toți cei care iau parte la ea. Nu este numai al preoților a trăi în inimă suferințele lui Dumnezeu pentru o lume pradă păcatului și morții.

Arhimandritul Sofronie, Din viață și din Duh, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2014, p. 40

One comment on “Temeți-vă tare de a merge la litughie din obișnuință

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.