Patimile Mântuitorului în Săptămâna cea Mare

Patimirea lui Hristos a fost întreita în timpul vietii sale pamântesti si tot întreita este patimirea Lui si în cursul întregii istorii.

El a fost omorât ca “înselator” si “ateu” si la fel cu El si sutele de mii de urmasi ai Sai au fost chinuiti si omorâti în cursul veacurilor istoriei. Prin acest fapt Hristos a fost din nou chinuit si din nou omorât.

Faptele Sale sunt socotite de unii ca nu s-au petrecut, iar de altii ca au fost savârsite cu ajutorul diavolului ori al magiei. Asa s-a întâmplat în timpul vietii Sale pe pamânt, asa se întâmpla si în veacul al XX-lea, când faptele Lui sunt la fel socotite de catre diferiti oameni si diferite grupari.

Inima în Marele Post – Săptămâna a 7-a

1. În această săptămână urmează paşii Domnului Hristos şi fii mereu alături Lui, spre deosebire de judecătorii şi chinuitorii Lui. Şi iubeşte-L cu toată inima ta.

2. Mută-te duhovniceşte în acele zile şi în acele întâmplări, şi sărută-I poala şi mânecile veşmintelor, nu îndepărta inima ta de la El. Când îi auzi pe prigonitorii Lui cum şoptesc: „Vinovat e!” tu strigă-le în urechi: „Drept e!” Iubeşte-l pe Cel ce te iubeşte, cu toată inima ta!

3. Când Evreii Îl pălmuiesc, tu întinde mâna ta în apărare şi primeşte palma în locul Lui. Când Îl scuipă, tu spune: „Scuipătorilor, ce veţi arunca unii altora în faţă, dacă asupra Lui folosiţi tot scuipatul vostru, toată alcătuirea voastră?”

Domnul merge la patima cea de voie. Se cade să-L însoţim şi noi. Aceasta este datoria oricui mărturiseşte că prin puterea patimilor lui Hristos a devenit ceea ce e acum şi care trage nădejde să primească o moştenire atât de mare şi de slă­vită, cum nimeni nu şi-ar putea măcar închipui.

Dar cum să-L însoţim ? Prin gând, prin simţire.

Mergi cu mintea în urma Domnului ce pătimeşte, şi cu ajutorul cugetării scoate, din orice, gânduri în stare să îţi străpungă inima şi s-o facă să simtă pătimirile suferite de Domnul!

Pentru a face aceasta mai cu spor, trebuie să devii tu însuţi pătimitor prin micşorarea simţitoare a hranei şi a somnului şi prin mărirea ostenelii statului în picioare şi îngenuncheri­lor.

Plineşte tot ce face Sfânta Biserică şi vei fi un bun însoţitor al Domnului pe drumul patimilor.

(extrase din: Tâlcuiri din Sfânta Scriptură – Sf. Teofan Zăvorâtul)

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.