În orice petrecere a ta străduiește-te să petreci așa cum place lui Dumnezeu, adică cu duh pașnic și smerit; nu osândi pe nimeni și nu necăji pe nimeni, străduindu-te, după porunca apostolească, ca cuvantul tău să fie dres cu sarea duhovnicească.

Nu fi ca o muscă supărătoare, care uneori zboară de colo-colo fără nici o noimă, iar uneori înțeapă, sâcâindu-i pe toți, ci fii ca o albină înțeleaptă, care primavara si-a inceput cu osardie lucrul sau și spre toamnă a termi­nat fagurii de miere.

Dacă i se pare cuiva, între voi, că este înțelept în veacul acesta, să se facă nebun, ca să fie înțelept (I Cor. 3, 18).

Domnul Se uită nu la faptele noastre exterioare, ci la intențiile cu care fa­cem un lucru sau altul — și dacă intenția noastra este bună, după Dumnezeu, putem fi liniștiți.

De aceea nu tre­buie să-i judecăm pe alții în nici un caz: noi vedem doar faptele exterioare, însă imboldurile și intentțile ascun­se potrivit cărora vor fi judecate aceste fapte sunt știute numai de Dumnezeu, Cel ce cunoaște inimile.

Sfântul Ambrozie de la Optina, Învăţături duhovniceşti, Editura Sophia, 2010

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.