A iubi sincer, adevărat și creștinesc este de-a dreptul o minune în zilele noastre. Iubirea este un sentiment speculat de o armată de oameni care-l folosesc în cinstea comerțului și a „producției” de bani. Alterarea sentimentului de iubire denaturează și percepția lui Dumnezeu și astfel putem considera că la origine este opera drăcească a vrăjmașului de om. Cine este acela care încearcă să se folosească de sentimentele cele mai nobile pentru a distruge legătura dintre om și Dumnezeu? E bine să știm ce sentimente avem și cum să ne protejăm de alterarea iubirii celei adevărate. Părintele Porfirie ne dă câteva exemple:

Când îi spuneam adesea: ,,Bunicuțule, binecuvântați-mă să vă semăn pe cât de mult posibil!” nu mă judeca greșit, ci făcea semnul crucii asupra mea și-mi răspundea:

-Să te rogi și să iubești pe Dumnezeu și pe oameni. Nu vezi câte împlinește iubirea lui Hristos?

Să nu te întrebi în sinea ta dacă ceilalți te iubesc. Dacă tu îi vei iubi primul, și ei te vor iubi înapoi la fel de mult.

O doamnă se plângea Părintelui că nimeni nu o iubește – nici soțul, nici colegii de serviciu, nici prietenii, nici copiii. Și se plângea neâncetat. Părintele o sfătui să-și scoată din minte toate aceste gânduri care nu veneau de la ea.

Într-o zi, Bătrânul se plimba printre copaci, aproape de mănăstire, și văzu un grup de studenți care veniseră în excursie. Ascultau muzică la un casetofon. Cântecul pe care-l ascultau în acea clipă suna cam așa:

,,Nu-mi cere să te iubesc,
Căci iubirea nu se cere,
Ci ea singură se naște
În frunzișul inimii!”

A zis atunci Părintele:

-Nu trebuie să căutăm iubire din partea celorlalți.
Noi să-i iubim mai întâi și să nu luptăm să le câtigăm iubirea.
Dacă facem astfel, cândva ne vor răsplăti.

Părintele Porfirie Kavsokalivitul – Antologie de sfaturi și îndrumări – Editura Bunavestire Bacău. Material publicat pe www.catehetica.ro

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.