Această perioadă este cea mai potrivită pentru prefacerea inimii noastre. Să se schimbe mintea idolatră în închinătoare singurului adevăratului Dumnezeu Treimic. Aceasta se înfăptuiește prin nevoință, prin credință fierbinte, prin rugăciune nevisătoare, prin post cu discernământ, cu înălțătoare smerenie, cu dragoste, cu blândețe, cu înfrânare și dreaptă credință.

Duhul Sfânt prin aceste virtuți evanghelice va aduce desăvârșita sănătate sufletului. Sănătatea sufletului va aduce minte curată și inimă luminată și va avea gânduri curate, mișcări drepte, cuvinte înțelepte. Înțelepciune este să trăiască cineva după Evanghelie. Prostia și nebunia este viața păcatului.

Nebuni sunt cei care își trăiesc viața fără rost. Înțelept este acela care face a sa voia lui Dumnezeu. Prezența Duhului Sfânt îl face pe om înțelept, priceput, cuvios și înfrânat. Credincioșii sunt întăriți cu Duhul Sfânt prin Sfintele Taine și prin dumnezeieștile virtuți. Duhul Sfânt ne ajută să ne izbăvim din păcatul cel complicat și meșteșugit și să ni-L însușim pe Hristos. Duhul Sfânt care locuiește în noi nu îi lasă pe vrăjmașii noștri să ne desființeze. În prigoane și persecuții, exiluri și calomnii credincioșii rămân viteji și neînfricați, bucuroși și liniștiți, pentru că îi împodobește Duhul Sfânt Care dăruiește „pacea cea mai presus de toată mintea” și nefrica.

Chemăm în rugăciunea noastră pe Împăratul ceresc, pe Bunul Mângâietor, Duhul Adevărului care este pretutindeni și plinește toate și este cu adevărat comoara tuturor bunătăților și dătătorul de viață să vină și să se sălășluiască înlăuntrul nostru și să ne curățească de toată întinăciunea murdară a păcatului și să ne mântuiască și să ne izbăvească și să ne facă liberi ca un Dumnezeu Preabun.

Moise Aghioritul, Pathoktonia [Omorârea patimilor], Ed. Εν πλω, Atena, 2011

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.