Este foarte important să trăim în Biserică, și când amintesc de Biserică, nu mă refer doar la clădirea în sine.  Mă refer la dumnezeiasca liturghie, la viața duhovnicească, la a avea un duhovnic. Rămân în Biserică! Păcătuiesc? Rămân acolo.

Spune un tâlcuitor al canoanelor: „Nu există vreun păcat care să poată învinge iubirea de oameni a lui Dumnezeu.” Niciun păcat nu poate birui marea iubire de oameni a lui Dumnezeu. Poate să existe vreo nădejde mai mare?

Așadar, spunem: „Am căzut, mă voi ridica și voi rămâne în Biserică.” Este vorbea despre acea diferență dintre Iuda și Apostolul Petru.  Amândoi au căzut în păcate mari. Poate că păcatul Apostolului Petru era mai mare decât a lui Iuda. Unul L-a vândut pe Hristos, celălalt a spus: „Nu-L cunosc.” Iuda I-a spus: „Bucură-te, Învățătorule!”. L-a recunoscut: „Acesta este, prindeți-L”. Ce a spus Petru: „Nu-L cunosc.” În ce constă diferența dintre ei? În felul în care au înfruntat situația. Iuda s-a dus și s-a spânzurat, iar Petru a spus: „Bine, voi rămâne în ceata ucenicilor, nu voi pleca”.

S-a pocăit, a plâns cu amar și a rămas în ceata ucenicilor, am putea spune astăzi, în Biserică. Și a așteptat până a venit Hristos și l-a reabilitat. Orice am face, nu ne referim doar la mândrie, ci la orice fel de păcat, este foarte important să rămânem în Biserică.

Am întrebat un oarecare nevoitor din Sfântul Munte: „Gheronda, ce faceți? Cum sunteți”. „Aici stau!”. Știți ce mare teologie se ascunde în cuvintele acestea? Poate că i-ar fi venit gânduri: „Pleacă din Sfântul Munte! Nu ai să te mântuiești. Stai aici să-ți mântuiești sufletul, iar altul suferă. Frații tăi, prietenii tăi. Ieși în lume să propovăduiești ce ai învățat!”. „Nu. Aici rămân!”

Știți ce înseamnă să spună un om căsătorit căruia în vin felurite gânduri: „Aici rămân, în căsnicia mea!”.

Orice fel de ispită am avea, să spunem: „Aici stau! Poate că am greșit. Aici rămân.” Poate să îi vină gânduri părintelui Matei: „Există enorii mai bine”, deși nu o va face, : „Aici stau!”. Mă refer la orișicare părinte Matei. „Aici stau!”. Vine ispititorul: „Ești un ticălos! Nu te vei mântui”. „Aici rămân!”. „Te vei duce în iad!”. „Aici stau! În Biserica mea”. Și dacă rămân în Biserică, mă voi mântui.

IPS Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos şi Sfântul Vlasie

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.