Viaţa este un dar. Orice om ar trebui să conştientizeze că nu a ales el când, unde, cum să se nască … Aşadar, a primit viaţa. Dacă a primit-o şi încă nimeni nu-i cere socoteală pentru ea, înseamnă că a primit-o în dar. Apoi, să se gândească ce daruri a primit de când s-a născut şi până în clipa în care-şi pune întrebarea. Pentru că gândul că n-aş fi vrut să mă nasc este o minciună, este un gând de la demon, iar cei din jurul unor astfel de oameni ar trebui să se roage mult pentru ei şi să-i ducă la duhovnic pentru că acesta nu este un gând adevărat. Gândul adevărat este că viaţa este un dar.

De ce pare anormal să te gândeşti că omul are o viaţă atât de scurtă şi-ţi dai seama că timpul trece atât de repede? Şi eu mă gândesc ce scurtă e viaţa şi mi se pare minunat! Pentru că eu, în clipa asta, ce mărturisesc de fapt? Că mie mi-e dragă viaţa! Ferească Dumnezeu de cel care zice: m-am săturat de viaţa asta. Aceasta este reacţia unui tânăr sănătos sau a unui „tânăr” ca mine, mai aproape de groapă, dar care a rămas tânăr şi care zice: „Vai, ce scurtă-i viaţa!”. Şi atunci ce fac? „Doamne, vreau să fie lungă”. Şi Dumnezeu zice: „Lungă nu poate fi, dar este veşnică!”

Astfel descoperim că viaţa aceasta e atât de scurtă pentru că este veşnică, pentru că e locul în care ne năştem la cea veşnică. E suficient cât este! Acum, apare întrebarea: „Şi ce să fac ca să mă bucur de viaţa veşnică încă de acum?” Acum, în vremea noastră, timpul trece efectiv mai repede. Ţineţi minte: timpul trece mult mai repede! Mântuitorul a spus că dacă nu va scurta Dumnezeu zilele acelea (zilele răutăţii pe care noi le trăim acum), nimeni n-ar rezista. Noi să ne bucurăm că le scurtează Dumnezeu şi să facem ceva ca în scurtimea lor să aducem veşnicia. Şi ştiţi ce repede vine veşnicia?! De fapt, în veşnicie intrăm într-o clipă! Valoarea unui „Doamne, ajută!” spus aici, o vom vedea cu toţii la înviere. Este imensa! Cu cât mai mult strigăm „Doamne, ajută!”, cu atât veşnicia este mai aproape.

Monahia Siluana Vlad, Meșteșugul bucuriei, Cum dobândim bucuria deplină, ce nimeni n-o va lua de la noi, Editura Doxologia, 2009

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.