Zilele cărții ortodoxe la Chișinău este un eveniment menit să reamintească de prigonirea cărții creștine pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, cînd, prin politica statului, cartea religioasă a fost scoasă mai întîi din școli, mai apoi din spațiul public, pentru a ajunge să fie distrusă la propriu în decursul mai multor decenii.

Evenimentul a fost deschis de către Înaltpreasfinția Sa mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Vladimir, fiind încorporat în festivitatea de înmînare a diplomelor absolvenților Academiei Teologice din Chișinău, instituție condusă de protoiereul Veaceslav Cazacu.

Festivalul are loc sub auspiciul Mitropoliei Moldovei și a Bibliotecii Naționale, prin concursul mai multor edituri particulare din România și Republica Moldova, cum ar fi editurile Sophia, Cathisma, Vița Adevărată, Deisis, Cuvântul-ABC etc. Un loc deosebit în cadrul evenimentului îl reprezintă editura Mitropoliei Moldovei care de-a lungul timpului a tipărit în special cărți de cult și de rugăciune în majoritatea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, printre care: româna, ucraineana, rusa, găgăuza, bulgara etc.

Cu această ocazie mitropolitul a înmînat reprezentanților mai multor biblioteci municipale pachete cu cărți ortodoxe, ele lipsind din dotarea bibliotecilor publice din Republica Moldova, fapt apreciat de participanți.

Festivalul se va prelungi și mîine, cărțile și participanții reunindu-se la Biblioteca Națională din Chișinău, unde va fi deschisă o expoziție de carte veche și rară, ajunsă în colecția bibliotecii din recuperările făcute cu ocazia închiderii bisericilor și a școlilor bisericești în timpul prigoanei ateiste. Totodată, Mitropolia Moldovei în colaborare cu Biblioteca Națională va inaugura un prim raft de carte ortodoxă pe cheltuială proprie și cu sprijinul mai multor edituri particulare din România și Republica Moldova. Evenimentul vine să recupereze nedreptatea adusă cărții și spiritualității creștin-ortodoxe pe teritoriul Republicii Moldova în timpul regimului ateu sovietic.

Tot mîine vor avea loc mai multe lansări de carte și dezbateri tematice la care vor participa preoți, teologi, scriitori și oameni de cultură din țară și străinătate.

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.