Site-ul basilica.ro al Agenției de știri a Patriarhiei Române împlinește astăzi, 16 iunie 2014, 6 ani de existență.

Agenția de știri BASILICA a Patriarhiei Române a fost înființată cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la 27 octombrie 2007, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, odată cu Centrul de presă BASILICA și constituindu-se ca una dintre componentele acestuia, alături de Radio TRINITAS, Televiziunea TRINITAS, publicaţiile Lumina şi Biroul de Presă.

În anul 2008 sărbătoarea Sfintei Treimi a fost în data de 16 iunie și cu acest prilej a fost lansat site-ul de știri basilica.ro în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei.

În acești 6 ani de când funcționează site-ul basilica.ro al Agenției de știri a Patriarhiei Române s-au postat un număr de peste 60.000 de informații, documente și știri privind activitatea Bisericii Ortodoxe Române.

Site-ul Agenţiei de ştiri BASILICA este mijlocul prin care se prezintă în spaţiul virtual realităţile bisericeşti cotidiene, fapt constatat din reflectarea promptă, zilnică a evenimentului eclezial ce se desfăşoară în Patriarhia Română la toate nivelurile sale. Având în vedere numărul mare de vizitatori ai site-ului basilica.ro şi necesitatea tehnică de îmbunătăţire a acestuia, pentru a răspunde cât mai bine cerinţelor acestora, faţă de momentul de început al activităţii din 2008, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României s-au adus site-ului mai multe îmbunătățiri: la 30 septembrie 2010 a fost lansată o nouă interfaţă cu o grafică deosebită, iar la 27 octombrie 2012, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a intrat în funcţiune versiunea actuală a site-ului. În prezent se lucrează la realizarea unei noi versiuni a site-ului basilica.ro al Agenției de știri a Patriarhiei Române care va fi disponibil utilizatorilor de internet în a doua parte a anului 2014.

Încă de la lansare, basilica.ro, a dispus şi de o interfaţă în limba engleză. Principalele evenimente din Patriarhia Română sunt mediatizate şi în această limbă de circulaţie internaţională arătând că Agenţia de ştiri BASILICA este o voce a Bisericii Ortodoxe Române şi la nivel internaţional.

Structura site-ului basilica.ro este complexă, iar accesarea informaţiilor este facilă pentru o gamă largă de utilizatori. Site-ul este structurat în două secțiuni principale, una axată pe știrile de la nivelul central al Patriarhiei Române, iar cealaltă pe știrile din eparhiile Bisericii Ortodoxe Române, din țară și străinătate. Aceste secţiuni prezintă evenimentele religioase din cuprinsul Eparhiilor Patriarhiei Române, comunicate oficiale ale Bisericii Ortodoxe Române, documentare, dar şi articole care tratează diferite teme religioase, sociale și culturale.

Site-ul basilica.ro al Agenţiei de ştiri a Patriarhiei Române este cea mai importantă sursă de ştiri privind viaţa Bisericii Ortodoxe Române din spaţiul media virtual, lucru reflectat de faptul că majoritatea publicaţiilor şi mijloacelor mass media de factură laică din România, precum şi majoritatea presei eclesiastice din ţară şi străinătate preia de pe site-ul agenţiei informaţiile oficiale şi de maxim interes din viaţa Bisericii noastre. În mediul ortodox românesc, experienţa basilica.ro, confirmă necesitatea asumării conştiinţei ecleziale ca mărturie în actul de presă şi exerciţiul permanent al unui ethos al informaţiei ghidat de responsabilitate, obiectivitate strictă şi abordare constructivă.

Astăzi, prin știrile, informațiile și documentele postate pe site-ul său, Agenția de știri BASILICA a Patriarhiei Române este un caleidoscop al realităţii bisericeşti cotidiene fapt constatat din reflectarea promptă în cotidian a evenimentului eclezial ce se desfășoară în Patriarhia Română la toate nivelurile sale.

Sursa: www.basilica.ro

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.