Ohrida din Macedonia, cetate patriarhală şi tezaur inestimabil al Ortodoxiei universal, a fost cuprinsă în Patrimoniul Mondial UNESCO, fapt ce a salvat situl istoric de distrugere de către miliardarul indian Subrata Roy, care voia să facă acolo un centru turistic gigant.

Lacul Ohrida, biserica de lângă acesta şi tot terenul înconjurător sunt acum sub Patrimoniul Mondial UNESCO. Însă, Biserica Ortodoxă a Macedoniei trebuie să-şi revadă pretenţiile iniţiale: la Plaosnik nu se pot realiza mai mult de şase construcţii noi.

Însă, proiectul gigant turistic care ar fi ucis situl arheologic şi care cuprindea aeroport, autostradă şi hoteluri trebuie abandonat.

Construit pe malul Lacului Ohrida, oraşul este una dintre cele mai vechi aşezări umane din Europa, un chivot de istorie şi de credinţă ortodoxă inegalabil. Cetatea a fost construită între sec. VII şi XIX şi adăposteşte cea mai veche mănăstire slavă, închinată Sfântului Mare Mucenic Pantelimon.

Biserica are mai mult de 800 de icoane bizantine inestimabile realizate între sec. XI şi sf. sec. XIV, care sunt considerate cea mai importantă colecţie de icoane din lume, după cea din Galeria Tretiakov din Moscova.

Vechea cetate, înclusă în fortificaţii uriaşe, este dominată de o fortăreaţă impozantă. În mijloc, aproape de fortăreaţă, se ridică această vastă basilică bizantină în care sunt 700 de metri pătraţi de fresce inestimabile.

Arhitectura sacră este în primul plan în acest peisaj urban, basilici vechi, mănăstiri, biserici medievale, Catedrala „Sfânta Sofia” (400 mp de fresce bizantine), o capodoperă de urbanitate bizantină şi medievală.

De asemenea, există aici numeroase situri arheologice datând începând din paleolitic şi până în Evul Mediu.

Sursa: http://www.doxologia.ro/

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.