Unde sunt cei ce zic, toate câte le zice Pavel, le facem. Şi cine este mai fericit decât tine; dacă vei grăi adevărul? Însă, vezi, să nu te afli mânios, zicând şi nu făcând. Că, iată, iarăşi te îndeamnă pe tine Pavel: „Următori mie faceţi-vă”. Întru tot lucrul alcătuiţi-vă pe voi ca nişte slujitori ai lui Dumnezeu; întru răbdare multă, întru necazuri, întru nevoi, întru strâmtori, în bătăi, în temniţe, în osteneală, în privegheri, în posturi, în bunătate, întru Duhul Sfânt, în dragoste nefăţarnică, în cuvântul adevărului, în puterea lui Dumnezeu, următori mie faceţi-vă, fraţilor. Cine este atât de viteaz, ca lui Pavel să-i urmeze şi să se facă vas de alegere?
Deci, de voieşti, creştine, să urmezi lui Petru şi lui Pavel şi lui Ioan, păzeşte cuvintele lor. Să nu iubeşti lumea, nici cele din lume. Să nu rămâi numai la veacul acesta. Să nu dormi mult. Nici numai în cele de desfătare să te îndeletniceşti. Urmează lui Pavel. Că iarăşi voi zice: învaţă-te creştine, cum se veselea Pavel, cum se desfăta, cum serba şi prăznuia el în lumea aceasta. Şi urmează-l, nu numai cu cuvântul, ci şi cu fapta. Spune, Sfinte Pavele, povesteşte-ne nouă cum te-ai desfătat şi cum te-ai veselit în lumea aceasta. Răspunde Pavel: „Desfătarea mea aceasta este: Trei ani, noaptea şi ziua, nu am încetat cu lacrimi, sfătuind pe fiecare. Acesta este praznicul meu. Întru osteneli, mai mult, în bătăi, în temniţă, pe moarte de multe ori, de la iudei, de cinci ori câte patruzeci de lovituri, fără una am luat, de trei ori cu toiege am fost bătut, o dată cu pietre am fost împroşcat, de trei ori corabia cu mine s-a spart, o noapte şi o zi întru adânc am petrecut, în călătorii de multe ori, în primejdie de râuri, şi de la neamuri şi de la tâlhari, cu primejdie în pustie şi în mare, în osteneală şi în trudă, în privegheri, de multe ori, în frig şi în golătate”.
Acestea sunt desfătările lui Pavel. Următori mie faceţi-vă, fraţilor, precum şi eu lui Hristos. Argintul sau aurul sau îmbrăcămintea nimănui nu am poftit. Toate am arătat vouă. Următori mie faceţi-vă. Că eu, nu numai a fi legat, ci şi a muri, pentru numele Domnului Iisus, sunt gata. Către ţintă gonesc, la darul chemării celei de sus a lui Dumnezeu. Aşa alerg, nu ca şi cum aş bate văzduhul, ci îmi trudesc trupul meu şi îl robesc.
Că tot cela ce se nevoieşte, de toate se înfrânează. Aşa alergaţi fraţilor, ca să ajungeţi. Urmaţi Sfinţilor şi aşa alergaţi, ca împreună cu dânşii să vă încununaţi şi împreună să împărăţiţi.
(Sfântul Efrem Sirul)

Proloagele, volumul 1, Editura Bunavestire, p. 502

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.