E nevoie de nu puțină trudă lăuntrică pentru a primi credința vie în Domnul și în cuvântul Lui. Doar prin această credință devine ușor să trăiești și să înduri toate greutățile vieții. Cu atât mai mult cu cât ea este o pregătire foarte  scurtă pentru veșnicie. Trebuie să săvârșești și faptele îndurării. Milostenia curăță mulțime de păcate. (Egumenul Nikon Vorobiov)
Credința îl conduce pe om către teamă. Către ce fel de teamă? Către teama de a nu păcătui. Către teama de a nu supăra pe Dumnezeu. Temându-te, te smerești, iar smerenia are întru sine pe Duhul Sfânt. (Starețul Filotei Zervakos)
Credința este temelia dragostei. Păstrează întotdeauna credința, păstrează neîncetat sămânța dragostei care poartă în sine credința, pentru ca ea să poată crește și să aducă bucuria. Fără dragoste, credința este rece și lipsită de bucurie. Iar dacă dragostea se răcește în tine, nu aduce rodul bucuriei. Păstrează credința și așteaptă. Păstrează credința cu orice preț. Și așteaptă, așteaptă, până ce dragostea crește din credință. Dacă pierzi dragostea, pierzi roada pomului; dacă pierzi credința, pierzi însuși pomul. (Sfântul Nicolae Velimirovici)
Călăuză duhovnicească. Sfaturi ale nevoitorilor ortodocși din veacul XX, Editura Sophia, 2015

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.