Sunt sigur că ar vorbi şi despre transplantul de organe şi despre noua viaţă în Hristos. Este convertit în chirurg de suflete, fără să facă o profesie din asta, anticipându-l pe Luca al Crimeei. Născut în Siria, doctorul Luca evanghelistul depune mărturie la procesul istoriei mântuirii, lăsându-ne scrieri revelate despre viaţa Bisericii primare.
Este un profesionist al artei, filosofiei şi redactării cuvântului. Scrie în greacă, evitând ebraismele dificile. Vrea să convingă pe toţi că viaţa lui Iisus Hristos este reală, că nu se poate contesta autenticitatea învierii şi că această veste bună va transforma omenirea. Vorbeşte despre Fiul Omului, Cel ce primeşte moartea voluntar, în locul nostru. Fiul Omului Se jertfeşte pentru toţi, indiferent de „paşaport”. Pentru a dobândi veşnicia, sunt recomandate două fugi: fuga de mândrie şi – mai ales – fuga de lăcomie. Dă mărturie despre continuarea Lucrării divine prin apostoli, subliniind importanţa propovăduirii evanghelice către absolut toate neamurile. Vă invităm la lectură! Evanghelia după Luca şi Faptele Apostolilor, dimineaţa, pe nemâncate şi în amurg, pe nerăsuflate.
Evanghelia după Luca este cea mai lungă şi mai bogată în material. Autorul îşi propune redarea vieţii şi a învăţăturii Domnului Iisus Hristos. În linii mari, urmează schema Evangheliei după Marcu, lărgindu-i însă orizontul doctrinal prin aportul unui material pe care nu îl aflăm decât de la el. Doctorul Luca evanghelistul ne-a păstrat 14 dintre cele mai frumoase parabole ale Domnului Iisus Hristos, autorul insistând asupra cuvântărilor care pregăteau lumea de schimbarea modului de a gândi. Intenţia autorului sfânt este de a împrospăta lexicul printr-un stil curgător şi limpede, evitând latinismele, ebraismele, expresiile populare, şchiopătările de stil. Este o persoană extrem de echilibrată, prudentă, ceea ce determină şi faptul că parabolele sunt mult mai închegate într-o povestire continuă, ca vestire credibilă a adevărului veşnic.
Încă o distincţie: doctorul Luca evanghelistul este mai indulgent faţă de apostoli şi faţă de toţi discipolii lui Iisus, în general. Mesajul primordial este iertarea născută din iubire, întruchiparea acestei idei în viaţa de zi de zi. Îngăduinţa aceasta nu este nicidecum delăsare, ci persuasiune creştină la prima mână. Iisus este Prietenul sărmanilor şi Ocrotitorul tuturor nenorociţilor, imagine reală, atrăgătoare pentru toate generaţiile şi neamurile. Simplificarea justă duce la eliminarea oricărei confuzii: scopul venirii lui Iisus Hristos este mântuirea tuturor păcătoşilor. Pe bună dreptate, doctorul Luca este evanghelistul Sfântului Duh, pentru că întreaga Lucrare este pusă sub înrâurirea Lui. Luca este preocupat şi de întinderea creştinismului (discipolii lui Mesia Înviat nu reprezintă doar o sectă iudaică obscură). Fiecare creştin are o misiune în lumea păgână, aceea de „a profesa” Învierea.
Indulgenţa lucanică nu este nicidecum delăsare
Dumnezeu este indulgent, fără a fi fascinat de certificatele medievale. Dumnezeu manifestă indulgenţă, adică IARTĂ UŞOR. El este iertător, blând, îngăduitor, TOLERANT. Să nu ne culcăm pe o ureche, dar nici să cădem în deznădejde. Doctorul Luca transmite profesionist mesajul hristic: echilibru în toate. Evanghelia medicului sfânt descoperă o atitudine îngăduitoare, iertătoare a lui Dumnezeu faţă de greşelile noastre.
Indulgenţa divină este expresia bunătăţii absolute
Iertarea este totală, niciodată parţială. Iertarea este necondiţionată, veşnică, irezistibilă. Luca trebuie citit şi receptat mereu în ansamblu: partea întâi (Evanghelia) şi imediat continuarea, partea a doua (Faptele Apostolilor, al căror ultim capitol îl scriem noi, misionarii de azi). Harul nu poate fi cumpărat pe bani! Indulgenţa medievală este jignire adusă normalităţii credinţei. Indulgenţa este acţiunea divină de a ne ierta şi rezultatul ei: evitarea iadului. Iertarea nu este o scuză banală, ci o pocăinţă veritabilă. Să avem iertare, să ne scuzaţi!
Profesionistul lucrează pe tărâm misionar, pe baza pregătirii harismatice. El exercită un mandat, nu acţionează de capul lui. El dă mărturie despre Adevăr, susţine public concepţia transformatoare despre înviere, convinge prin putere divină. Permanent gratuit.

                                                                                                                                                                     Preot Marius Matei

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.