La Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a avut loc astăzi, la ora 14.55, minunea tainică a coborârii Sfintei Lumini, cel mai așteptat eveniment pentru creștinii ortodocși.

Ceremonia a fost oficiată de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului. După rostirea rugăciunii speciale din cadrul Vecerniei Sâmbetei Mari de către Preafericitul Părinte Teofil al 3‑lea, Patriarhul Ierusalimului, Sfânta Lumină s‑a coborât în interiorul Sfântului Mormânt. Apoi, Patriarhul Teofil al Ierusalimului a distribuit focul sfânt delegaților Bisericilor Ortodoxe surori și pelerinilor prezenți, care și‑au aprins lumânările sau candelele pe care le‑au ţinut în mâini, moment trăit cu multă emoţie şi bucurie duhovnicească, fiind martori ai acestei minuni.

Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini constituie, până astăzi, un eveniment religios de maximă importanţă pentru Biserica Ortodoxă.
Ceremonialul începe în dimineaţa Sâmbetei Mari şi are anumite etape. Se sting toate candelele dinăuntrul Bisericii, iar Mormântul lui Hristos este pecetluit cu ceară curată.
După amiază, în Biserică intră Patriarhul grec-ortodox şi începe tradiţionala procesiune care presupune înconjurarea de trei ori a Sfân­tului Mormânt.

După Procesiune se desigilează Mormântul iar schevofilaxul, un cleric care are în grija sa obiectele și veșmintele liturgice, duce înăuntrul lui candela „neadormită” stinsă, care urmează să se aprindă de la Sfânta Lumină.

În continuare, Patriarhul se dezbracă de veşmintele arhiereşti pentru a arăta smerenie şi evlavie faţă de Iisus Hristos şi rămâne îmbrăcat numai cu un stihar alb.

După ce ia patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare, intră în Mormânt. Împreună cu el intră şi reprezentantul armenilor, care are dreptul să stea în încăperea de dinaintea încăperii cu Sfântul Mormânt, de unde îl urmăreşte pe patriarh.
Înăuntrul Mormântului propriu-zis, patriarhul citeşte în genunchi rugăciunea specială şi îl roagă pe Iisus Hristos să dăruiască Lumina ca binecuvântare şi sfinţire pentru oameni. Apoi, în urma rugăciunii, lumina sfântă se arată şi se răspândeşte în Biserică.

În acelaşi timp aprinde şi candela „neadormită” din lăuntrul Mormântului. Ceremonia se plineşte cu ieşirea Patriarhului şi împărţirea flăcării sfinte credincioşilor.

Posted in: Articole.
Last Modified: aprilie 18, 2023

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.