Tu însă, când te rogi, intră în cămara ta şi, închizând uşa, roagă-te Tatălui tău Care este întru ascuns; şi Tatăl tău, Care vede întru ascuns, îţi va răsplăti la arătare. (Matei 6, 6)
La temelia fiecărei vieţi trăite întru sfinţenie trebuie să se afle o convorbire vie, statornică, a sufletului cu Dumnezeu, în tainiţa inimii omului, departe de oameni, faţă către faţă cu Dumnezeu dacă se poate spune aşa. Întreaga semnificaţie a rugăciunii constă în această directă, intimă, personală relaţie a omului cu Dumnezeu, prin care omul are acces la tronul Celui Preaînalt. Nu încape îndoială că mereu şi oriunde ne-am afla suntem în prezenţa lui Dumnezeu, dar Însuşi Hristos ne-a arătat cât de necesar este să ne retragem în singurătatea „cămării” noastre, pentru a ne ruga, iar experienţa ne arată cât de folositoare este o asemenea retragere atunci când devine obişnuinţă.
Acolo, în sanctuarul nostru, departe de cele pământeşti şi de cele omeneşti, vom găsi izvor de apă vie, ne vom potoli setea sufletească, ni se va aprinde cu o ardoare nouă flacăra credinţei; acolo vom prinde aripi, avântandu-ne într-un zbor fără primejdii, peste abisul îndoielilor şi păcatului. Să căutăm singurătatea şi îl vom găsi în ea pe Tatăl nostru ceresc; în lumina feţei Sale, având vie conştiinţa iubirii Sale părinteşti, vom învăţa să ne rugăm. Deşi Domnul nu aşteaptă de la noi rugăciuni lungi şi nu consideră a fi un merit rostirea de vorbe multe, trebuie totuşi ca, începând ziua în care ne aşteaptă poate nu puţine griji şi greutăţi, să ne întărim, ca la un început de cale, să prindem forţe noi în singurătatea „cămării” noastre. Acolo Îi vom destăinui şi teama că s-ar putea să nu ne meargă din plin în timpul zilei, vom implora binecuvântarea Sa pentru tot lucrul nostru, pentru ca, luminaţi de lumină Sa, plini de Duhul Său, înarmaţi cu rugăciuni, să ne avântăm fără frică în întâmpinarea încercărilor la care am putea fi supuşi. Să fim convinşi că, de fiecare dată când ne înfăţişam înaintea lui Dumnezeu, chiar dacă pentru câteva clipe, vom primi binecuvântare de Sus, iar „Tatăl nostru, Care vede întru ascuns, ne va răsplăti la arătare“.

                            Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu – 366 Cuvinte de folos pentru toate zilele anului, Editura Sophia, 2008

Posted in: Articole.
Last Modified: mai 12, 2017

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.