Biserica Ortodoxă a stabilit patru posturi: postul Nașterii Domnului, postul Mare, postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și postul Adormirii Maicii Domnului. Pe lângă acestea, se ține post în fiecare miercuri și vineri, exceptând câteva, și în anumite sărbători.
Postul Mare este precedat de duminica iertării, când rudele și prietenii, preoții și credincioșii își cer iertare unul de la altul pentru supărările pricinuite. Aceasta se face seara, în ajunul primei săptămâni din Postul Mare. Seara, când familia se întoarce acasă de la Vecernie, este bine ca pe lângă pravila de seară să se citească și rugăciunea Sfântului Efrem Sirul („Doamne și Stăpânul vieții mele”), iar la sfârșit toți membrii să-și ceară iertare unul de la altul.
Prin post se manifestă partea tainică a omului: la unii observăm rugăciunea fierbinte, și astfel ei pot vedea păcatele rămase ascunse ochilor lor duhovnicești, la alții, mânia și răutatea. Mânia este un semn al lipsei rugăciunii sau a respectării postului din punct de vedere trupesc; copiii pot fi supărați și din cauza exagerării postului.
Pr. Prof. Gleb Kaleda, Biserica din casă, Editura Sophia, București, 2006, p. 188

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.