Omul trebuie să primească educaţie, să cunoască ce poate, dar şcoala ne dă numai instruirea minţii, nu şi duhovnicie. Şcoala educă abstract, raţional, dar nu are duhovnicie. Iar copiii au nevoie de o pildă de viaţă, căci prin aceasta li se poate spune mai mult decât prin cuvinte. Putem auzi multe lucruri pline de învăţături despre viaţă şi duhovnicie, dar se pune întrebarea dacă vom putea înfăptui toate acestea în viaţă. Dar când vedem o pildă de vieţuire, că omul este liniştit, paşnic, bun, că nu se vatămă când este ocărât, atunci şi învăţăcelul doreşte să fie asemenea acestuia. Puterea lui este pilda vie de vieţuire pusă înaintea ochilor. De aceea prin viaţă se spun mult mai multe decât prin cuvinte.
Pilda unei vieţuiri bineplăcute Domnului întăreşte cunoaşterea teoretică şi îi dă adeverire practică. Acestea nu sânt valabile numai în cazul ştiinţei despre Dumnezeu ci şi pentru toate celelalte ştiinţe.

Starețul Tadei de la Mănăstirea Vitovnița, Cum îți sânt gândurile așa îți este și viața, Editura Predania, București, 2006

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.