În Pateric se spune despre Avva Macarie că sa făcut „dumnezeu pământesc”, deoarece trecea cu vederea toate greşelile şi neregulile celorlalţi. Cum se împacă acest lucru cu necesitatea de a anatemiza pe incestuos, cum zice Sfântul Apostol Pavel în Corinteni, sau pe ereticii care sunt excluşi din Biserică?
Foarte bine se împacă! Sfântul Macarie avea în vedere nişte lucruri pe care le trăia el în pustie sau care nu aveau consecinţe în afară. De exemplu, ai văzut pe unul că a furat. Tu nu te gândeşti la asta, la faptul că a furat, şi îi acoperi cumva păcatul, nu te interesează consecinţele lui. E altceva să auzi pe cineva că spune lucruri neadevărate, care pot avea consecinţe în societatea în care trăieşti. Mai nou, au fost nişte nereguli prin Dobrogea, la Mănăstirea Cocoşul, unde se zicea despre unul dintre călugări căi întruparea lui Dumnezeu Tatăl, altul căi întruparea lui Dumnezeu Fiul, altul căi întruparea lui Dumnezeu Duhul Sfânt, căi Sfânta Treime coborâtă acolo. Faţă de astfel de lucruri nu poţi să fii fără siguranţa de a mărturisi adevărul şi să le laşi aşa, pentru că dacă le laşi aşa, se înmulţesc relele şi atunci trebuie intervenit cu responsabilitatea pe care o are un conducător bisericesc sau pe care o are un stareţ de mănăstire.
Or, ce a făcut Avva Macarie, putem face şi noi în chestiuni care nu lezează, în general, bunul mers al vieţii sociale. Dar în chestiuni care aduc urmări dezastruoase, nu poţi să fii ca Avva Macarie, acolo trebuie să fii ca Sfântul Apostol Pavel! Chestiunea aceasta, cu Avva Macarie, este foarte bine venită când e vorba de oameni răscolitori de rele. Sunt unii oameni care-s puşi să scoată în evidenţă păcatele altora, de a căuta, de a răscoli, de a scormoni, să cunoască păcatele şi după aceea să le folosească. Chiar aici la noi, la mănăstire, au fost cazuri de oameni din ăştia, care au umblat cu casetofoane după ei să prindă anumite informaţii, anumite situaţii, şi după aceea au făcut caz de ele. Asta nu seamănă cu Avva Macarie şi nici cu Sfântul Apostol Pavel, ci seamănă cu dracii!

                                                                                             Părintele Teofil Părăian, Veniţi de luaţi bucurie, Editura Teognost

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.