Acele nesfârșite întrebări „de ce?” , care ne apucă pe toți uneori: „De ce să fac asta?”, „De ce să gândesc așa?”, „De ce să spun acest lucru?”, „De ce să procedez așa?”, „De ce nu am gândit așa?”, „De ce am spus-o?”, „De ce am făcut-o?”; sau, să gândim despre alții: „De ce să-mi spună acest lucru?”, „De ce să gândească așa?”, „De ce să-mi vorbească așa?”, „De ce să facă acest păcat împotriva mea?”, „De ce să mă trădeze?”, „De ce să mă părăsească?”…
Ce-ți trebuie toate aceste întrebări? Există ceva mai deosebit decât omul însuși? Ai de-a face cu un om. Și cu tine, care ești om, și cu celălalt, care e om și el! Adică, ce aștepți de la un om? Un om este o ființă limitată, este o existență cu posibilități restrânse. Oricât de desâvârșit ar fi omul, este nedesăvârșit! Oricât de desăvârșit ar fi!
Așadar, de ce te vaiți pentru ce ți-a făcut? Pentru că om este și el! Și cu asta basta! Acest răspuns spune totul! Și tu ești om, și poți face mâine la fel. Și poate că le-ai făcut și tu de multe ori, și nu ai băgat de seamă. Făcându-ți alții aceleași lucruri, gândește-te că poate și tu ai rănit pe alți oameni. Și tu, vrând-nevrând, ai traumatizat, ai trădat, ai dezamăgit pe alții. De câte ori nu ai făcut-o? Însă, nu vedem inima celuilalt, [ca să știm că l-am rănit].
Când te uiți în inima ta, pricepi că ai fost rănit. Bine, tu nu ai rănit pe alții? Din păcate, aceste lucruri sunt în firea noastră și se întâmplă. Așadar, acceptăm cu smerenie sinele nostru în manifestările lui umane și îl acceptăm în același timp și pe fratele nostru, în același fel. Și, dacă am devenit deja oameni maturi duhovnicește, nu vom absolutiza de dinainte vreun om.
Atunci când iubesc pe cineva, [sau] fie că vreau să am o relație serioasă cu el, să mă căsătoresc cu el, nu fac din el un idol. Acei idoli pe care ni-i plăsmuim, devin totul pentru noi și, ce pățim la sfârșit? Cade cerul pe noi! Și-l nenorocim și pe celălalt pentru că-i cerem lucruri pe care nu ni le poate da. Oricât de bine intenționat ar fi – și este -, îți va dărui tot ceeaa ce poate. Tot sinele lui să-ți dea, tu vei cere mai mult și decât asta. Cum e posibil? Cum e posibil să faci acest lucru? Cum e posibil ca cineva să-ți dea ceva ce nu există în firea lui? Ce se întâmplă? Iubiri nesănătoase, atașamente bolnăvicioase, așteptări bolnăvicioase. Și toate aceste lucruri nesănătoase vor cădea într-o zi. Se vor prăbuși!
IPS Athanasie de Limassol, chilieathonita.ro