Sfântul Serafim de Sarov are un cuvânt memorabil pe care l-a adresat celor din timpul său şi prin ei, nouă. El sună aşa: „Dobândeşte pacea şi mii de oameni se vor mântui în jurul tău“. Cu alte cuvinte, fii întreg, fii deplin. Nu lăsa ca ura, egoismul, patimile să-ţi fragmenteze interiorul. Pentru că atunci nu doar unitatea sufletului tău va fi pusă în primejdie, ci chiar a întregii lumi.
Un copil şi tatăl său călătoreau cu trenul. Voiajul trebuia să dureze două ore. Tatăl se aşeză comod şi se puse să citească o revistă ca să scape de plictiseală. La un moment dat copilul îl întrerupse, întrebându-l: „Tată, ce este clădirea aceea?“ Tatăl se uită să vadă ceea ce i-a arătat copilul şi răspunse: „Este o fabrică“. Părintele a încercat să se pună pe citit, când copilul îl întrebă din nou: „Mai e mult până la sosire?“ Tatăl îi spuse că mai au încă de mers. Omul a început din nou să citească, dar o altă întrebare a copilului îi întrerupse preocuparea, după care urmă apoi o cascadă de chestionări.
T
atăl, disperat, căută un mod de a-i găsi copilului o ocupaţie. Văzu în revista pe care o citea o pagină cu numeroase chipuri de oameni. Rupse foaia respectivă în mai multe bucăţi şi o dădu copilului, invitându-l să reconstruiască acele chipuri întocmai ca la un joc de puzzle, după care se aşeza mulţumit pe scaunul său. Băiatul cel curios, căruia i se dăduse o sarcină aşa de dificilă, trebuia să fie ocupat pentru tot restul călătoriei. Nu apucă însă să treacă multă vreme, când copilul exclamă: „Am terminat!“

Imposibil!“ – răspunse tatăl. „Nu pot să cred! Cum ai putut reconstrui aşa de repede imaginea?“ Pagina era refăcută perfect.

C
opilul răspunse: „Nu m-am fixat asupra lumii, a oamenilor celor mulţi care apăreau pe prima parte a foii, fiindcă pe verso era chipul unui (singur) om; am reconstruit omul şi lumea s-a aranjat singură!!!“

Un articol de: Augustin Păunoiu, ziarullumina.ro

 

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.