Fii evlavios. Pe părinţii duhovniceşti, pe tatăl tău şi pe mama ta, pe conducători şi pe toţi oamenii de bine cinsteşte-i şi urmează sfaturile lor folositoare. Respectă-i pe oamenii în vârstă. Faţă de mai-marii tăi fii respectuos, cu cei de-o seamă cu tine fii amabil, cu cei mai mici, binevoitor. Iubeşte nu doar pe prieteni şi pe cei ce-ţi fac bine, ci şi pe vrăjmaşii tăi, şi roagă-te pentru ei. Aminteşte-ţi că rostul tău în lume este ca în orice împrejurare să faci bine aproapelui tău, pe cât îţi stă în putere. Nu te certa şi nu te învrăjbi cu nimeni.
Bun lucru este să-ţi înfrânezi mânia, să ierţi celui ce ţi-a greşit şi să dai celui care îţi cere. Te-a supărat cineva? Iartă-l. Ai supărat pe cineva? Împacă-te cu el. Fereşte-te nu doar de faptele rele, ci şi de cuvintele necuviincioase. Când vorbeşte cineva dintre cei mai mari, taci şi ascultă. Nu crede oricărui zvon. Nu dori tot ce vezi. Fii drept, nu dori nimic din ce nu este al tău. Cu atât mai mult nu fură şi nu deposeda, ci fii mulţumit cu ceea ce ai tu. Cele de care ai nevoie dobândeşte-le prin propria muncă. Dă înapoi ceea ce ai luat cu împrumut. Împlineşte ceea ce ai promis. Nu te lăuda niciodată. Fii curajos, gata de muncă, lăsând la o parte nepăsarea celor leneşi. Dragostea de muncă este plăcută lui Dumnezeu, iar ţie de folos.

Nu deznădajdui la necaz. La bucurie nu-ţi pierde cumpătarea. Celui care cere dă-i, dacă ai; pe cel sărac ajută-l pe cât poţi. Nu invidia pe nimeni, fii binevoitor faţă de toţi. Nu fi egoist şi mândru. Fii prietenos faţă de toţi, dar nu te purta linguşitor faţă de nimeni. Salută-i pe toţi cei pe care-i întâlneşti. Asemenea şi celor care te salută, răspunde-le la salut. Celui care te întreabă răspunde-i, pe cel neştiutor îndrumă-l. Pe cei trişti mângâie-i. Slujeşte oricui poţi.

Pr. Valentin Mordasov, duhovnicul de la Pskov: Învăţături și întâmplări minunate, Editura Sophia, 2011

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.