Icoana Maicii Domnului „Vindecătoarea” (Țelitelnița) este prăznuită la 18 sep./1 oct.
Icoana originală, cunoscută sub numele de „Țelitelnița” sau „Vindecătoarea” s-a aflat în Biserica Țilkan din regiunea Kartli, Georgia. Aceasta a fost zugrăvită pe vremea Sfintei Nina, cea întocmai cu Apostolii, și luminătoarea Georgiei (14 ianuarie).
O copie a Icoanei Maicii Domnului „Vindecătoarea” se află în Mănăstirea Alexeev din Moscova, înaintea căreia se săvârșesc minuni consemnate încă din secolul al VIII-lea. Sfântul Dimitrie, Mitropolitul Rostovului (21 septembrie, 28 octombrie) a consemnat în cartea sa „Lâna rourată” minunea care a inspirat zugrăvirea acestei icoane.
Preotul Bisericii Navarninsky, Vincent Bulvinensky, se ruga întotdeauna la Icoana Maicii Domnului, atât la intrarea, cât și la ieșirea din biserică. El spunea în fața icoanei următoarea rugăciune: „Bucură-te Ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine! Binecuvântat este pântecele care L-a purtat pe Hristos și fericiți sunt sânii care L-au hrănit pe Domnul Dumnezeu, Mântuitorul nostru!”.
Într-o vreme, el însuși a suferit de o boală îngrozitoare. Limba lui începuse să putrezească, astfel încât el leșina de durere. Când își venea în fire, preotul rostea rugăciunea obișnuită către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.
De îndată ce a terminat să se roage cu ardoare Maici Domnului, el a văzut la capătul patului un tânăr frumos. Preotul a înțeles îndată că tânărul este îngerul său păzitor. Îngerul l-a privit cu milă, chemând-o el însuși pe Maica Domnului să-l vindece pe bărbat. Deodată, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a apărut în camera preotului și a vindecat pe omul bolnav care i-a fost atât de credincios. Preotul s-a ridicat imediat din pat și a mers în biserică slujind din nou. Cei prezenți, care știau starea în care se afla, au fost uimiți văzând recuperarea lui.
Această minune a inspirat zugrăvirea Icoanei Maicii Domnului „Vindecătoarea” (Țelitelnița), icoană ce o înfățișează pe Maica Domnului stând în picioare lângă patul bolnavului.

                                                                                                                                                                              doxologia.ro

 

Posted in: Articole.
Last Modified: octombrie 1, 2016

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.