Ascultați: dacă voiți să stingeți focul gheenei cel veșnic, pentru călcarea așezământului vostru, de mă veți asculta, faceți următoarele: unu, să aveți între voi dragoste; al doilea, să țineți curățenia întregii înțelepciuni, cu înfrânarea, cu smerenia, cu umilința inimii și cu mărturisirea faptelor voastre. Și vă rog, luați aminte să vă lăsați de a judeca și a osândi, de clevetire și de vorba deșartă, ca să vă izbăviți de râul cel de foc care o să tragă pe oameni după faptele lor și să-i arunce întru întunericul cel mai din afară, unde este plângerea și scrâșnirea dinților.
Că blestemata grăire de rău așază pe om în partea cea de-a stânga. Și blestemata vorbă deșartă a grăirii de rău îl duce pe om în moarte cumplită. Blestemata clevetire mistuiește pe om în pântecele iadului. Și multa vorbire îl aruncă în noroiul necurăției și îl pornește spre vrajbă. Iar vrajba este sămânță a fărădelegii mult roditoare. Și se seamănă întru cele dinăuntru ale omului și răsare pe pomenirea de rău, și se face urâciune, și îl înconjură, și nu voiesc să se vadă unul cu altul, și cu răutatea întrec și pe draci. De acestea fac în ziua de astăzi oamenii și cu de acestea s-a întors mintea lor spre diavolească deprindere, și se supără singuri de patimile lor și nu simt, ci numai pricinuiesc pe diavolul și pe oameni că îi supără.

Minunile, vedeniile și cuvintele Preacuviosului părintelui nostru Nil, Izvorâtorul de Mir, Kavsocalivitul, Editura Sophia, București, 2011

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.