Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. (Troparul Sfinţilor Mucenici Galaction şi Epistemia)

Biserica Ortodoxă îi cinstește în fiecare an, la 5/18 noiembrie, pe Sfinţii mucenici Galaction şi Epistemia. Sărbătoarea din acest an a coincis cu Duminica a XXV-a după Rusalii, cea a Învierii fiicei lui Iair.
Sfinţii mucenici Galaction şi Epistemia au fost cinstiți astăzi, 18 noiembrie 2018, la Mănăstirea “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Suruceni. Cu acest prilej, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către un sobor de preoţi în frunte cu arhimandritul Porfirie (Dobre), starețul Mănăstirii Sireți.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele arhimandrit Porfirie a adresat un cuvânt de felicitare Preacuvioasei Egumene Epistemia (Goncerenco), stareța Mănăstirii Suruceni, cu prilejul serbării ocrotitoarei cerești. „Ne rugăm sfintei mucenițe Epistemia, care este protectoarea stareței, să o povățuiască, să o apere și s-o îndrume pe calea mântuirii. Totodată îi dorim Egumenei Epistemia să le urmeze nu doar sfinților prăznuiți astăzi, dar și  Sfântului Ierarh Dionisie, care a fost de asemenea stareț al acestei sfinte mănăstiri. Și după cum Sfântul Dionisie a știut să reînvie această mănăstire și maica stareță, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, a renăscut acest așezământ monahal. Credem că prin mijlocirea Sfântului Ierarh Dionisie, Egumena Epistemia va reuși să-i urmeze predecesorului său în dragostea, virtuțile și nevoințele sale, pentru ca atunci când va veni în fața Stăpânului nostru Ceresc să audă cuvintele:
„Bine, slugă bună şi credincioasă,…intră întru bucuria Domnului tău” (Mt. 25, 21).
La rândul său, Egumena Epistemia i-a mulțumit Părintelui arhimandrit, preoților  și credincioșilor care au fost prezenți la sfânta liturghie: „Vă mulțumesc tuturor pentru rugăciunile comune, pentru purtarea de grijă și dragostea pe care o aveți față de sfinți și față de obștea noastră monahală. Sfinții mucenici Galaction și Epistemia prăznuiți astăzi, dar și Sfântul Ierarh Dionisie să ne fie exemplu de viață și dragoste jertfelnică în Hristos. Să devenim mai buni, luminați la chip, senini în încercări. Harul lui Dumnezeu să plinească toate neputințele noastre.
***
Oamenii mereu au fost fascinați de istorii de dragoste.  Și astăzi filmele și cărțile închinate iubirii rămân a fi cele mai căutate. Însă câți dintre noi cunosc frumusețea mântuitoare a dragostei dintre Galaction și Epistemia, a acelei dragoste înflorite întru Hristos și pentru care și-au vărsat sângele mucenicesc?
Sfinții Galaction şi Epistemia au știut să-și ancoreze viața în Hristos, au știut să pună la temelia vieții lor dragostea de Dumnezeu, să-i facă sălaș în inima lor iubiri care să dăinuiască atât în viața aceasta, cât şi în veacul ce va să vină.

Dragostea… toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă…Dragostea nu cade niciodată. (1 Cor. 13, 7-8)

A consemnat Natalia Lozan

 

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.