Mulți dintre noi suntem contrariați de faptul că nu găsim în calendarul ortodox niciun sfânt cu numele de „Valentin” sărbătorit în data de 14 februarie, ci doar pe Sfinții Cuvioși Auxențiu, Maron și Avraam. Nici Biserica Romano-Catolică nu-l pomenește în această zi, Sfântul Valentin fiind scos din calendar în anul 1969 de către Papa Paul al VI-lea din cauza neclarităților referitoare la viața sa și la faptele care au dus la canonizarea lui.
Se spune că Sfântul Valentin era preot și a trăit la Roma, pe când domnea împăratul Claudius al II-lea. Acesta voia să aibă o armată puternică, dar bărbații nu-și doreau să fie recrutați.
Gândindu-se că aceștia preferau să stea acasă cu soțiile și copiii lor, Claudius le-a interzis să se mai căsătorească. Valentin, care era un preot creștin, a sfidat porunca împărătească și a continuat să oficieze slujba cununiei oștenilor doritori de a-și întemeia o familie. După un timp, Claudiu l-a găsit și l-a arestat, slujitorul Domnului fiind ucis într-o zi de 14 februarie.
Dincolo de marketing-ul promovat în jurul acestei date, există un Valentin pe care mulți dintre noi nu îl cunoaștem atât de bine. Dacă despre Valentine’s Day s-au scris multe și se spun, în continuare, suficiente lucruri, destul de puține se știu despre Sfântul Mucenic Valentin, prăznuit de Biserica Ortodoxă în ziua de 30 iulie.
Având darul tămăduirii, Sfântul Valentin s-a îngrijit de mulți dintre cei bolnavi trupește și sufletește, învățându-i să se roage Domnului, nu idolilor.
Episcop al Umbriei, în părțile Italiei, Sfântul Valentin era cunoscut pentru facerile sale de bine și era adesea chemat să se roage pentru vindecarea celor neputincioși. Așa a vindecat un copil care stătea de trei ani gârbovit și niciun doctor nu reușise să îl îndrepte. Și primind Botezul, copilul nu mai voia să se despartă de Sfântul Valentin, așa cum mulți dintre cei vindecați i-au rămas aproape, spre a-i sluji.
Convertindu-l și pe fiul eparhului cetății, sfântul a atras mânia acestuia din urmă și a fost torturtat și întemnițat. Dar bucuros că pătimește pentru Dumnezeu, îi întărea și mai mult pe ucenicii săi. În cele din urmă i-a fost tăiat capul și a luat cununa muceniciei pentru cele pătimite.
În calendarul nostru, pe lângă Sfântul Mucenic Valentin, prăznuit pe 30 iulie, mai întâlnim și alți mucenici care au purtat acest nume: Sfinții Mucenici Marcu, Sotirih și Valentin – 24 octombrie, Sfânta Muceniță Valentina – 10 februarie, Sfântul Mucenic Valent diaconul – 16 februarie, Sfântul Mucenic Valentin din Durostorum – 24 aprilie, Sfânta Muceniță Valentina – 18 iulie.

Cătălin Acasandrei, doxologia.ro

 

Posted in: Articole.
Last Modified: august 12, 2020

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.