Amintim sfinţiţilor preoţi că la dumnezeiasca Liturghie se săvârşeşte numai pomenirea celor care au aparţinut Bisericii Ortodoxe, întrucât acest fel de pomenire îl face pe cel pomenit să fie părtaş la sfânta slujbă, la care pot participa numai creştinii ortodocşi. De asemeni, nu pot fi pomeniţi sinucigaşii care au săvârşit această faptă în mod conştient, deoarece s-au lepădat de bunăvoie de Biserică.
Trebuie, de asemeni, să mai spunem despre slujbele de parastas, panihide şi altele că sunt prevăzute pentru a fi săvârşite pentru cei dreptcredincioşi, ceea ce reiese din înseşi denumirile lor. Ca o excepţie în privinţa persoanelor care [nefiind ortodoxe] au arătat în timpul vieţii o înclinaţie faţă de credinţa şi Biserica ortodoxă şi au participat, dup ă puterea lor, la viaţa ei: se poate face o rugăciune pentru sufletul celui adormit, care constă din cântarea sau citirea Catismei a 17-a (Psalmul 118), cu adăugarea unei scurte ectenii pentru împăcarea sufletului celui adormit şi „Veşnică pomenire”.
Iar în rugăciunile lor particulare, creştinii ortodocşi pot s ă se roage lui Dumnezeu pentru toţi, n nădăjduind în mila lui Dumnezeu.

                                  Sfântul Ioan Maximovici, Predici şi îndrumări duhovniceşti, Ediţie Electronică, Apologeticum, p. 115

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.