Cel ce seamănă strămbătate seceră necaz. (Pildele lui Solomon 22:8)

Dacă faci strămbătate, poate că necazul te va ocoli în ziua în care ai săvârşit răutatea, dar el a auzit glasul strâmbătăţii şi va veni negreşit peste tine la vremea sa.

Unele seminţe sunt dulci la semănat, dar amarnic este culesul lor. Unele seminţe par a semăna viaţa, dar în vremea culesului vezi că roada lor este moartea.

Ia aminte şi învaţă din Sfânta Scriptură:

Prin neascultarea sa, Eva a semănat fărădelegea şi a venit peste ea durerea naşterii de prunci.

Prin uciderea fratelui, Cain a semănat fărădelegea şi a pribegit în tot pământul chinuit şi fără de odihnă.

Sodoma şi Gomora au semănat fărădelegea şi au cules durerea unei morţi cumplite.

Fiii lui Eli, mai marele preoţilor, au semănat fărădelege, întinându-se lângă Cortul Legământului şi au cules durere, căci au pierit amarnic în luptă.

Adu-ţi aminte de Saul, de fărădelegile şi de chinurile lui. Incă adu-ţi aminte de Irod şi Iuda. Şi iarăşi adu-ţi aminte de ziua de ieri şi de cea dinaintea ei şi de fiecare zi care a trecut şi ia aminte la graiurile cele de toată ziua: Cel ce seamănă strămbătate seceră necazl Este vreun cătun în lume care să nu aibă această învăţătură înaintea ochilor?

Este vreun acoperiş care să nu adăpostească sub el această cunoştinţă? Este vreun om viu care să nu dea mărturie de învăţătura aceasta, încredinţându-se de adevărul ei prin pildele de viaţă luate din jurul său?

O, Atotînţelepte Doamne, de nu am şti voia Ta, am fi mai puţin vinovaţi. Dar de vreme ce Tu ne-ai dat să cunoaştem voia Ta, Atotmilostive, dă-ne nouă şi puterea de a o împlini în toate zilele vieţii noastre.

Ţie se cuvine slava şi mulţumită în veci. Amin.

Sfântul Nicolae Velimirovici, Proloagele de la Ohrida. Vol. 1, Editura Egumeniţa

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.