Dar oare este Pace în sufletul omului de astăzi? Toată lumea știe că nu este! Omul de astăzi este neurastenizat, chinuit, tulburat, nu are pace lăuntrică. O caută pretutindenea și nu o găsește. Turismul, sportul, drogul ș.a., ce sunt dacă nu o expresie a acestei zadarnice căutări? Și nu o găsește pentru că o caută unde nu este. O caută în goana după bani, în plăceri, în onoruri. Dar bogățiile, onorurile, plăcerile păcătoase și cele asemenea lor nu sunt roade ale Duhului Sfânt, ci ale altui duh, ale duhului acestui veac, ale duhului tulburării, ale satanei. Și dacă nu este pace în sufletele oamenilor, nu este nici afară, între oameni. Cum să rodească duhul satanei roadele Duhului Sfânt?
Sfânta Scriptură ne spune că la începutul lumii Duhul Sfânt, Duhul creator de viață se purta deasupra apelor (Facerea 1, 2).
Se mai poartă oare în văzduhul lumii de astăzi Duhul lui Dumnezeu creator de viață și de pace? Se poartă, dar știm ce duh: duhul morții, norii radiațiilor nucleare, smogurile asfixiante, pe care le-a creat și le creează necontenit omul. Și roadele acestui duh? Războaie neîncetate între oameni, doctrine politice care neagă pe Dumnezeu, care cultivă ura dintre oameni și legiferează păcatele cele mai înjositoare, uzine uriașe care fabrică zi și noapte uneltele morții. Acest înfricoșat arsenal de ură, de dușmănie, de stricăciune, de păcate, cum să rodească pace în lume?
Biserica noastră se roagă zi și noapte pentru pacea a toată lumea.

Ieromonahul Petroniu Tănase, Chemarea Sfintei Ortodoxii, Editura Bizantină, București, 2006, pp. 148-149

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.