Au mai existat studii care au scos în evidenţă faptul că postul e departe de a fi ceva negativ pentru sănătate, aşa cum învăţau ateii comunişti. O cercetare recent realizată in SUA a venit cu o sumedenie de dovezi. Conform studiului, a posti doar două zile din patru, fără ca acestea să fie consecutive, dublează speranţa de viaţă!

În plus după cum a arătat cercetarea  o astfel de alimentaţie creşte şi performanțele creierului, protejându-l de Alzheimer.

S-a observat că în general bolile degenerative erau prevenite, a explicat Mark Mattson, profesor la Universitatea Hopkins din Baltimore.  În plus, subiecţii care au testat acest regim alimentar au avut și inima mai sănătoasă și circulația mai buna, relateaza Daily Mail.

Cercetări anterioare au aratat și că a posti cateva zile ajuta în lupta cu cancerul. Practic, a înfometa celulele sanatoase face ca acestea sa lupte mai asiduu pentru supraviețuire, făcîndu-le mai rezistente la stres și la răul făcut de chimioterapie, de exemplu. Postul este cumva similar hibernării, la animale, au concluzionat oamenii de știință.

Care sunt cele şapte beneficii ale postului:

Postul ajuta la detoxifierea organismului

In mod normal organismul are capacitatea de a se detoxifia singur, insa o dieta bogata in carne si slaba in legume si fructe ingreuneaza aceasta functie naturala a lui. Atunci cand exista un astfel de dezechilibru, reziduriile se acumuleaza in organism, putrezesc si devin surse ale bolilor ucigase precum cancerul. Tocmai de aceea postul, echivalentul unei diete bazate pe legume, fructe, seminte etc., este benefic pentru intreg organismul pentru ca are rolul de a-l detoxifia. Astfel, cu ajutorul postului, ficatul, rinichii, sangele etc. trec prin procesul de detoxifiere. Este interesant de observat cum sunt pozitionate posturile mari: primavara, inainte de Paste, dupa iarna in care alimentatia este bazata pe alimente conservate si de origine animala si iarna, inainte de Craciun, dupa o toamna bogata in produse care ne ajuta sa ne pregatim pentru sezonul rece.

Postul, o dieta pentru a slabi

Fructele si legumele au un numar mai mic de calorii, iar consumul lor timp indelungat, pe langa detoxifiere, poate ajuta la scaparea de kilogramele in plus. De asemenea, pentru ca aportul de calorii scade, organismul este fortat sa consume din depozitele de grasimi pentru a-si asigura necesarul zilnic. Rezervele de grasimi sunt create de organism din cauza excesului de glucoza si carbohidrati care sunt in mod normal folositi ca sursa de energie. In timpul postului, aceste rezerve de grasimi devin sursa de energie a organismului.

Perioada de post ne fereste de bolile cardiovasculare

Studii recente au demonstrat ca perioada de post reduce aparitia bolilor cardiovasculare. Oamenii de stiinta au descoperit ca acest tip de regim ajuta la scaderea trigiceridelor, a greutatii si a glicemiei si, astfel, tine departe bolile de inima.

In post organismul se vindeca

Din cauza efortului mai mic pe care organismul nostru il depune pentru a procesa mancarea ingerata in timpul perioadei de post, corpul nostru incepe sa isi canalizeze energia inspre metabolism si sistemul imunitar. Astfel, procesul de vindecare naturala incepe. Organismul declanseaza o procedura prin care proteinele pe care le produce ajuta la regenerarea sistemului. De exemplu, atunci cand suntem bolnavi, pofta de mancare ni se taie. Explicatia pentru acest fenomen este ca organismul isi canalizeaza energia alocata sistemului digestiv catre sistemul imunitar pentru a se vindeca.

Glicemia scade in timpul perioadei de post

Datorita faptului ca organismul isi canalizeaza energia in alta directie decat inspre sistemul digestiv, metabolismul bazal este incetinit pentru a conserva energia cat mai mult timp iar nivelul glicemiei din organism scade, fiind folosite depozitele de glucoza existente in ficat. De asemenea, nivelul de eliberare a hormonilor se mareste.

Postul ne intinereste si ne prelungeste viata

Aceste doua rezultate sunt, de fapt, urmari ale tuturor procelor mentionate mai sus. Aceste doua fenomene sunt sustinute de scaderea ratei metabolismului, de canalizarea diferita a energiei, un sistem imunitar mai puternic si o stimulare a productiei de hormoni, printre care si cei de autoconservare. Aparent, organismul nostru nu are nevoie de foarte multe surse pentru a se mentine viu si sanatos, iar studiile sustin acest lucru.

Alte beneficii ale postului asupra sanatatii noastre

Datorita faptul ca organismul nostru se curata de tot felul de reziduri, pielea noastra capata stralucire, este mai sanatoasa, corpul nostru este mai plin de energie, calitatea somnului se creste, scapam de anxietate, tensiune, starea de sanatate ni se imbunatateste, durerile musculare si starile de disconfort dispar si digestia se imbunatateste.

Ca să nu credeţi că este doar o „invenţie” de-a noastră sau a preoţilor, vă oferim şi sursa: kudika.ro.

Posted in: Articole.
Last Modified: martie 30, 2014

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.