Ceremonia pogorârii Sfintei Lumini de la Ierusalim va avea loc și în acest an, ținându-se cont de restricțiile aferente combaterii pandemiei COVID-19, a declarat luni, 30 martie, o sursă din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, pentru The Jerusalem Post.
Decizia este una surprinzătoare, având în vedere că, la începutul lunii martie, autoritățile israeliene au anunțat că măsurile luate pentru a preveni răspândirea Coronavirusului ar putea pune în pericol ceremonia care se petrece anual începând cu anul 867.
Procedura exactă a desfășurării ceremoniei nu a fost încă stabilită în detaliu, însă, conform surselor, în Sâmbăta Mare, la Biserica Sfântului Mormânt se vor afla aproximativ 15 persoane, reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe, care vor „transporta” Sfânta Lumină către Aeroportul „Ben Gurion” în containerele speciale, sub escorta forțelor de poliție
Delegațiile religioase Bisericilor Ortodoxe din diferite țări vor aștepta pe Aeroportul din Tel Aviv, dar nu vor coborâ de la bordul aeronavelor, pentru a respecta măsurile de carantină impuse de statul Israel.
Întreaga ceremonie a pogorârii Sfintei Lumini de la Sfântul Mormânt din Ierusalim va fi transmisă, ca și până acum, în direct (TV) și online.
***
Sfânta Lumină este cea mai evidentă minune care se petrece an de an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în sâmbăta dinaintea Paștilor.
Înainte de a intra în Sfântul Mormânt, Părintele Patriarh Teofil, alături de un sobor de ierarhi, preoți și credincioși din toată lumea, îl înconjoară de trei ori, conform tradiției.
După această procesiune, Patriarhul dezbracă veşmintele arhiereşti, rămânând îmbrăcat doar cu un stihar alb. Apoi ia patru mănunchiuri a câte 33 de lumânări, care simbolizează numărul anilor pe care i-a trăit Hristos pe pământ. Părintele Patriarh Teofil intră în Mormânt, fiind însoțit de către un reprezentant al armenilor. Acesta din urmă are dreptul să stea în locul de dinaintea încăperii Sfântului Mormânt, de unde îl poate urmări pe patriarh.
Părintele Patriarh Teofil citește o rugăciune specială, stând în genunchi și rugându-se pentru dăruirea Luminii – o adevărată binecuvântare pentru credincioși. În urma acestei rugăciuni, Lumina se pogoară şi se răspândește în Biserică, aprinzându-se totodată şi candela „neadormită” a Sfântului Mormânt.

Sursa: https://doxologia.ro/

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.