În ajunul Crăciunului gospodarii se pregătesc conform tradiţiei să întâmpine Naşterea Domnului. Şi în lăcaşele sfinte din ţară astăzi a fost o zi specială. Iar călugăriţele de la Mănăstirea „Sfântul Gheorghe” din Suruceni au făcut ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare.

Ajunul Crăciunului a început cu liturghia Sfântului Vasile. După oficierea slujbei, maicile şi-au pus şorţurile şi au început să pregătească masa de sărbătoare.

„Pregătim acum tăieţeii, maicele pregătesc salată, una face torta, răcitura de peşte. De peşte deoarece călugării nu consumă carne”.

„Totul făcut de casă şi caşcavalul şi tortele şi aceeaşi brânză de casă. Facem mâncare, reuşim şi la sfânta liturghie”.

Călugăriţele au reuşit să decoreze biserica. Lăcaşul a fost înfrumuseţat cu un pom de Crăciun, crizanteme, dar şi cu o iesle, simbol al naşterii Domnului.

Preoţii spun că în ajunul Crăciunului trebuie să fim mai buni şi mai milostivi. „Ar trebui ca această zi să fie petrecută în meditaţie, în rugăciune şi bineînţeles îndeletnicindu-se cu bucatele pe care le fac pentru masa de sărbătoare şi cu cele duhovniceşti”, a declarat preotul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Suruceni, a adăugat Mihail Constandache.

În majoritatea bisericilor din ţară, în această zi la miezul nopţii începe Vecernia Naşterii Domnului.

Sursa: www.publika.md

Leave a reply

required

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.